Afviser hvid fosfor mod Gazacivile

16x9

Ifølge Israel blev hvid fosfor ikke brugt ulovligt i under Gaza_offensiv

Israel anvendte ikke hvid fosfor på ulovlig vis under den 22 dage lange offensiv i Gazastriben. Sådan lyder den foreløbige konklusion på en intern israelsk undersøgelse.

En talsmand for det israelske udenrigs­ministerium, Ygal Palmor, siger til BBC, at der indtil videre ikke er fundet beviser, som kan bekræfte anklager om, at Israel har affyret granater med hvid fosfor nær civile.

Hvid fosfor kan lovligt anvendes til at lægge et røgslør på slagmarken eller oplyse områder om natten.

Går imod Amnesty med flere
Flere menneskeretsorganisationer, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch, har imidlertid sagt, at det er "ubestrideligt", at Israel har anvendt hvid fosfor i tæt bebyggede områder, hvilket er i strid med international lov. Hvis stoffet kommer i kontakt med huden, klæber det sig fast og bliver ved med at brænde.

FN siger, at dets hovedkvarter i Gaza blev ramt af tre hvide fosforgranater under Israels offensiv, og at den efterfølgende brand ødelagde en stor del af organisationens nødhjælpslager.

Den israelske undersøgelse, der blev indledt onsdag, fokuserer ifølge avisen Haaretz på en hændelse 4. januar, hvor 20 fosforgranater angiveligt ramte den tætbefolkede by Beit Lahiya i det nordlige Gaza