Coronavirus

Restriktioner ophæves i Nordjylland: Borgere må igen besøge resten af landet

Lempelserne sker efter mere end 70.000 test af nordjyder, hvor der ikke er blevet fundet flere tilfælde af den muterede coronavirus.

Coronarestriktionerne i Nordjylland ophæves fra i dag og i morgen.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Restriktionerne gjaldt i de syv kommuner Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø. Og lempelserne betyder, at borgerne igen må besøge nabokommunerne - og resten af landet.

Derudover kan restauranter og caféer åbne fra fredag, ligesom der også blive åbnet for den kollektive trafik samt kultur- og fritidsliv.

Restriktioner for daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser lempes først mandag.

To lange uger for Nordjylland

Restriktionerne blev indført for to uger siden, da Mette Frederiksen 5. november tonede frem på danskernes tv-skærme for at give nordjyderne den dårlig nyhed.

De skulle efter planen have været gældende frem til 3. december.

Men efter 73.000 test af borgere i Nordjylland er der ikke fundet flere tilfælde af den muterede corona-variant cluster-5, der stammer fra mink, og som var årsagen til, at restriktionerne i første omgang blev indført.

Den er dermed ikke set siden 15. september. På den baggrund vurderer Statens Serum Institut, at varianten nok er uddød, og at det derfor er forsvarligt at lempe restriktionerne.

- Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud, oplyser ministeriet i pressemeddelelsen.

I alt er der i de nordjyske kommuner testet 73.228 fra 9. til 15. november. I uge 44 og 45 var henholdsvis 20 og 28 procent af prøverne positive for minkvarianter. Det tal var i uge 42 på 52 procent, og 43 procent i uge 43.

Alle mink i de syv kommuner er nu aflivet.

DI: Restriktioner har skabt frustrationer

Hos Dansk Industri vurderer administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, at den delvise nedlukning har været hård for nordjyske virksomheder.

- Det har været to lange uger for Nordjylland, så det er godt nok en vigtig og ventet nyhed, siger Lars Sandahl Sørensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Restriktionerne har skabt store frustrationer og problemer for nordjyske virksomheder og borgere, så åbningen har været ventet og efterspurgt.

Også direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er glad for, at de nordjyske restriktioner lempes.

- Nordjyderne har taget et stort ansvar og har været igennem to svære uger, skriver han på Twitter.

- Vi ser nu frem til, at alle aftaler om hjælpepakker kommer på plads, så ramte virksomheder kan få kompensation for perioden.