Rettelse: En undersøgelse fra amerikanske Politifact har fastslået, at billedet fra Wisconsin af nedtagne postkasser, som omtales i denne artikel, ikke er relateret til debatten om brevstemmer. Det drejer sig om rutinemæssig omflytning og fornyelse af postkasserne. TV 2 beklager fejlen. Billederne fra Oregon og New York er ikke faktatjekket af Politifact, og vi er derfor ikke i stand til at konkludere, om disse også er falske.

USA's præsident, Donald Trump, er i færd med at "sabotere præsidentvalget ved at manipulere det amerikanske postvæsen", USPS.

Det skriver formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, i et brev til sine politiske kolleger søndag aften amerikansk tid.

- Amerikanske liv, vores levebrød og det amerikanske demokrati er truet af præsidenten, skriver hun med henvisning til, at Trump prøver at "fratage borgerne deres stemmeret".

Formanden anmoder medlemmerne af Huset om at indstille sommerferien og komme tilbage på arbejde i denne uge for at gennemføre en hastelovgivning, der skal forhindre præsidenten i at foretage ændringer i postvæsenets ydelser frem mod valget i november.

Lovgivningen, der skal stemmes om, 'Delivering for America' (levere til Amerika, red.), vil konkret forbyde postvæsnet at ændre i den service, som USPS har udbudt før 1. januar i år.

Det vil blandt andet betyde, at USPS ikke længere vil kunne fjerne postkasser, som det ellers er set ske på grund af massive besparelser med færre postruter til følge.

Postkasser blev fjernet

På Twitter har flere brugere lagt billeder op af ladbiler læsset med de nedtagne, blå postkasser. Herunder har brugere i delstaterne Oregon og New York dokumenteret arbejdet med at fjerne postkasserne.

Også i delstaten Wisconsin er postkasser fjernet fra gadehjørnerne og lagt til bunke på et opbevaringsdepot i stedet.

- Det her er massiv undertrykkelse af vælgerne og en del af deres (republikanernes, red.) plan om at stjæle valget, skriver brugeren Thomas Kennedy.

USPS lovede fredag, at man vil udskyde nedtagningen af postkasserne til efter valget.

Derudover har USPS i avisen Washington Post tidligere advaret om, at vælgere i hele 46 stater er i fare for at miste deres stemmeret, da ti procent af postvæsnets sorteringsmaskiner på de større postcentraler er væk.

Samme avis har også beskrevet, hvordan præsident Trumps nyudnævnte generalpostmester, Louis DeJoy, har foretaget markante ændringer i organisationen, som kan forsinke omdelingen af post.

Blandt tiltagene er, at der ikke længere bliver udbetalt løn for overtid, og medarbejdere er desuden bandlyst fra at køre ekstra ture på deres leveringsruter.

DeJoy skal vidne foran Kongressen 24. august for at redegøre for besparelserne og ændringer, som er sket under hans ledelse.

Flere kan brevstemme

Alle disse ændringer har fået demokraterne til at beskylde Trump for at ville udvande postvæsnet helt for at afholde amerikanere fra at brevstemme i november.

Nu opfordrer Nancy Pelosi medlemmerne af Repræsentanternes Hus til at deltage i en koordineret mediebegivenhed på de lokale posthuse for at vise, at der er politisk opbakning til USPS.

- Under en pandemi bliver postvæsnet en central del af valget. Amerikanerne bør ikke skulle vælge mellem deres helbred og deres ret til at stemme, skriver hun i sit brev.

Præsidenten har selv gentagne gange postuleret, at brevstemmer fører til massiv valgsvindel, selvom der ikke er bevis for det.

Lyn-analyse

Den polarisering, som så ofte beskrives som et bærende element i amerikansk politik, har nu også ramt postvæsenet og holdningen til brevstemmer. Selvom Trump tror, at det vil tale til republikanernes fordel at begrænse adgangen til brevstemmer, kan det ikke udelukkes, at det vil give bagslag på valgdagen. Der er bred enighed i vælgerhavet om, at det skal gøres nemmere at brevstemme. Ligeledes kan en underminering af postvæsenet resultere i et betydeligt frafald af ældre, veteraner og amerikanere i landlige områder, som alle sammen er republikanske kernevælgere.

En oversigt fra Washington Post viser, at op mod 180 millioner amerikanere nu er berettiget til at brevstemme ved valget.

Det er en markant stigning siden seneste præsidentvalg i 2016 og skyldes primært coronapandemiens raseren.

34 delstater har gjort det nemmere for borgerne at indsende deres stemme med brev ved blandt andet automatisk at sende en stemmeseddel med posten.

Vi har brug for din hjælp til at gøre vores dækning af det amerikanske valg bedre. Hjælp os ved at svare på ét spørgsmål.