Elever anklaget for tyveri: Skole vil samarbejde – men afviser at hjælpe med opklaring

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Bog & Ide i Hornslet oplever, at børn i skolealderen stjæler fra butikken. Den lokale skole og SSP er klar til at gå ind i kampen.

Den lokale boghandler i Hornslet i Syddjurs Kommune er godt og grundig træt af, at børn stjæler fra hans butik.

Senest stjal seks drenge Pokemon-merchandise for 1600 kroner, og det var dråben, der fik ham til tasterne i den lokale Facebookgruppe. Her efterlyser han hjælp fra skole, forældre og myndigheder til at komme tyverierne til livs.

Men han efterlyser også hjælp til at finde frem til de seks drenge, der ifølge butiksejer Anders Sølling skulle gå i mellemtrinnet på Hornslet Skole.

På skolen melder man sig klar til at forebygge nye tyverier, men man kan ikke klare det med at finde frem til gerningsmændene, siger pædagogisk leder Jan Leslie Pedersen.

- Vi er rigtig kede af, at det er sket. Men vi kan ikke gå ind i et opklaringsarbejde, for det er politiet, der har den opgave, siger han.

Forebygge - ikke opklare

Skolens opgave handler ifølge ham om at gøre eleverne til gode borgere i samfundet. Helst inden de begår tyveri.

- Vi har en opgave med at være generelt dannende og forebyggende, så det er de indsatser, vi kan lave, siger Jan Leslie Pedersen.

Skolen melder sig klar til at samarbejde i den konkrete sag fra Bog & Ide i byen, selvom de ikke oplever et generelt problem med elever, der stjæler.

- Når vi får en konkret henvendelse, så samarbejder vi med alle dem, der er omkring, så vi kan kaste lys over, hvad der sket, og hvad kan vi gøre for, at der er nogle børn, der ikke kommer i uføre igen, siger han.

Tal med dine børn

Det er blandt andet kommunens SSP-ordning, der skal i spil. De forener skole, socialforvaltning og politi.

Formand for SSP-samrådet, Benny Husted, forklarer, at man som forældre kan gøre meget hjemme ved spisebordet for at undgå, at ens børn havner i en sag om tyveri.

- Det handler rigtig meget om at tale med sine børn om, hvad der er rigtigt og forkert. Men nogle gange går det jo galt alligevel, siger han.

Ifølge Benny Husted kan der være flere årsager til, at børn stjæler. Ofte handler det om dynamik i en social gruppe.

- Det handler sjældent om den enkelte unge eller barn. Det kan være, de føler, de er nødt til at have fat i noget, der er i en butik, fordi det betyder noget for deres relation i gruppen, siger han.

Børn vil gøre det rigtige

I Bog & Ide i Hornslet har man oplevet en gruppe af børn, der stjal for 1600 kroner Pokemon-merchandise.

- Det kan jo også være noget, der foregår i gruppen, hvor nogle børn gejler hinanden op i forhold til at tage nogle ting. Så er spørgsmålet om relationerne i gruppen, så er det dem, vi skal arbejde med for at undgå, at det sker igen, siger Benny Husted.

Han pointerer, at det meget sjældent er det enkelte barn, der har et ønske om at gøre noget, de ved, er forkert.

- Et barn forsøger at gøre det bedst mulige, det kan, i en given situation. De gør det, fordi de tror, det er det, der giver størst bonus i forhold til gruppen, siger han.

Østjyllands Politi oplyser, at de kontakter forældre og kommune, når de håndterer en sag med mindreårige butikstyve. De har ingen tal for, om det er et generelt problem, oplyser politiet.

I Bog & Ide håber man på, at man med skolen og myndighedernes hjælp vil opleve færre tyverier fra børn i fremtiden. Alternativet er, at børn ikke må komme i butikken uden voksne, selvom det strider mod hans Anders Sølling Kristensens værdier.

- Jeg har ikke lyst til at have en butik, der skal have et dårligt ry. Vi kan godt lide at have børn herinde, de giver liv, glæde og støj, der er en dejlig ting. Men i det her omfang må vi gøre noget, siger han.