Vikingernes imponerende borg lå gemt i århundreder - nu kan den blive verdenskendt
Søndag bliver det afgjort, hvilke ringborge der optages på UNESCOs verdensarvsliste.
Den tydelige grønne ring i terrænet i Tude ådal nær Slagelse kan snart komme i ganske fint selskab.
Vikingeborgen Trelleborg står nemlig til at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste, der i dag tæller over tusind lokationer i verden.
Her finder man ikoniske steder som Tower of London, Den Kinesiske Mur og Taj Mahal - og Stevns Klint, hvis man zoomer ind her i regionen.
Vurderes i Saudi-Arabien
Trelleborgs entré på verdensarvslisten afgøres sammen med fire andre danske ringborge fra Harald Blåtands tid under en 15 dage lang proces i Riyadh i Saudi-Arabien.
Anne-Christine Frank Larsen, der er museumschef og leder af Trelleborg, er derfor taget til den saudiarabiske hovedstad som repræsentant for den vestsjællandske vikingeborg.
Her ser hun frem til afgørelsen, der ventes at falde søndag.
- Jeg er meget spændt på, hvordan det kommer til at gå. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, så nu er det bare op til komitéen at beslutte, om Trelleborg skal optages som verdensarv, siger hun.
Ifølge Anne-Christine Frank Larsen betyder en eventuel optagelse meget for Trelleborg, men også lokalsamfundet omkring vikingeborgen.
- Det vil betyde, at vi kommer op i en helt anden liga og i samme kategori som pyramiderne, Taj Mahal og andre betydningsfulde historiske bygninger, siger hun og tilføjer:
- Det kan også betyde meget for besøgstallet. Typisk afføder det en fordobling i besøgstal, når man bliver optaget. Det ville jo ikke kun være positivt for os, men for hele Vestsjælland.
Håber på nøgtern vurdering
Trelleborg er på forhånd optaget på UNESCOs såkaldte tentativliste. Det er her nye lokationer optages fra.
Forud for afgørelsen om optag har Trelleborg haft flere besøg af ICOMOS, der rådgiver UNESCO.
Under besøgene har repræsentanterne fra ICOMOS mødt de relevante interessenter omkring Trelleborg.
De tæller blandt andet museumsdirektionen, samarbejdspartnere, naboer og museets frivillige formidlere.
- De (ICOMOS, red.) har været meget tilfredse med det, de har hørt, og vi har fået en rigtig god evaluering. De har indstillet til komitéen, at vi bliver optaget som verdensarv, fortæller Anne-Christine Frank Larsen.
Selvom Trelleborg er blevet indstillet til optagelse, tør Anne-Christine Frank Larsen ikke sige, at den er hjemme endnu.
- Det er komitéens beslutning alene. Vi har gode chancer, men der kan være politiske ting, der spiller ind. Med koranafbrændingerne for eksempel. Men jeg håber og tror, at komitéen vil vurdere os nøgternt, siger hun.
Har ansøgt før
Det er ikke første gang, at Trelleborg er på tale som verdensarv.
I 2014 ansøgte de om optagelse sammen med de jyske vikingeborge Fyrkat og Aggersborg, samt de fineste vikingesteder i Norge, Island, Letland og Tyskland.
Museumschefen mener, at chancerne for at blive optaget er bedre denne gang.
- I den første ansøgning blev det for blandet inden for kategorien vikingesteder. Denne gang er vi fem ringborge, der repræsenterer én type monument med et fælles narrativ. Det tror jeg stiller os bedre, siger hun.
Processen i optagelsen består både af en gennemgang og vurdering af nuværende lokationer på verdensarvslisten og af de nye, der er blevet indstillet.