Kaos før målstregen: Omkring 50 har fået behandling

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Mange er blevet dårlige ved Copenhagen Half Marathon 2023, hvor varmen får flere til at falde om ved målstregen.

Flere løbere ved Copenhagen Half Marathon 2023 er blevet dårlige ved målstregen.

TV 2 Kosmopols journalist observerede fem løbere, der dejsede om inden for 100 meter.

Flere er blevet båret væk på bårer, og frustrerede publikummer må agere sygeplejersker, mens nogen råber efter en læge.

En ambulance og en lægebil har måttet køre ind gennem menneskestrømmen med udrykning.

En ambulance og en lægebil måtte køre ind gennem menneskestrømmen med udrykning, og Hovedstadens Beredskab oplyser til TV 2 Kosmopol, at den akut er blevet sendt ind som assistance, fordi regionen er blevet "overvældet" af mængden af patienter.

I alt har omkring 50 borgere fået behandling under halvmaratonet i hovedstaden. Det tal er atypisk højt, siger konstitueret direktør i beredskabet Thomas Reimann.

- Under dagens afvikling af Copenhagen Half Marathon udviklede situationen sig således, at der var usædvanligt mange hændelser med deltagere, der blev dårlige og havde brug for hjælp, siger han til Ritzau søndag eftermiddag.

Tidligere søndag, før det fulde antal af behandlingerne var lagt fast, sagde operationschefen, at der var behov for mange ressourcer:

- Der er rigtig mange, der er blevet dårlige. Når de trykker på os, og vi har snart 35 mand derude, så er det fordi, der er behov for mange ressourcer, siger operationschef ved Hovedstadens Beredskab, Martin Kjærsgaard.

- Jeg blev meget chokeret

En af dem, der pludseligt måtte hjælpe besvimende løbere, er Daniel Lord, der var frivillig til løbet med opgave om at dirigere trafikken.

- Jeg er ikke blevet klædt på til at stå, hvor folk falder om. Jeg har skullet ringe 112, fordi én var bevidstløs, fortæller Daniel Lord til TV 2 Kosmopol:

- Jeg har set over ti tilfælde på disse 100 meter. Jeg synes, det er fuldstændig utilstedeligt, at Sparta ikke har mere styr på det.

Foruden 112 har Daniel Lord fået et nummer, han kan ringe på, hvis nogen får behov for lægehjælp, men nummeret var optaget, hver gang han ringede, fortæller han.

TV 2 Kosmopols journalist så mindst syv tilfældige publikummer, der løb ind i en nærliggende købmand for at købe vand til de utilpasse løbere.

27-årige Mathias Nielsens kæreste var en af de løbere, der mistede bevidstheden på ruten.

- Jeg blev meget chokeret, da jeg så hende. Jeg har aldrig oplevet hende sådan før, siger han til TV 2 Kosmopol:

- Det har været forfærdeligt at opleve, at der ikke har været ressourcer til at håndtere de mange, der falder om i forbindelse med løbet, siger han.

En tidligere sygeplejerske, Finn Bjørn Johansson, mener også, at der er brug for mere "medical assistance", end der har været.

- Man skal hjælpe folk, der er i nød. Ved den ene, jeg hjalp, var det meget alvorligt, vurderer han.

Benhård prioritering

TV 2 Kosmopol har foreholdt Sparta Atletik & Løb kritikken. Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør, fortæller, at det er "meget normalt", at de har en del tilskadekomne.

Det er typisk løbere, der har overanstrengt sig og fået for lidt væske og derfor er blevet dehydrerede.

- I dag er en af de dage, hvor der er mange af dem, fordi temperaturerne er steget, og det betyder meget de sidste fem kilometer, hvor folk bliver overanstrengt, siger Dorte Vibjerg til TV 2 Kosmopol:

- Heldigvis har vi ikke haft nogle alvorlige hændelser, men vi har rigtig mange.

Hvor mange tilfælde kender I til på nuværende tidspunkt?

- Vi ligger i den høje ende rent antalsmæssigt, og det er på grund af vejret, siger hun.

Flere fortæller, at de har oplevet situation som voldsom, og en frivillig føler sig ikke godt nok klædt på. Hvordan forholder I jer til det?

- Vi bliver nødt til at prioritere benhårdt, når der er så mange hændelser, så dem, der har brug for akut hjælp, får hjælp først. Så kommer dem, der ikke er livstruende, til at vente, siger Dorte Vibjerg:

- Der er altid nogen, der skal med en ambulance.