Da hendes datter fik kræft kunne hun se, hvad der manglede – og gjorde noget ved det

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Anne Fjelsted Christiansens datter fik leukæmi. Nu har hun oprettet en støtteforening for afdelingen børn og unge på Aarhus Universitetshospital.

Da Anne Fjelsted Christiansens datter var blot otte måneder gammel, fik hun konstateret leukæmi.

- Det var et meget intenst og hårdt forløb. Vi var tæt på at miste hende ad flere omgange, siger Anne Fjelsted Christiansen om sin datter, Fridas, sygdomsforløb.

I seks måneder var den lille pige indlagt på afdelingen børn og unge på Aarhus Universitetshospital, AUH.

I denne periode boede Anne Fjelsted Christiansen mere eller mindre på afdelingen sammen med sin datter.

- I dag er min datter sund og rask takket være afdelingen børn og unge på AUH. Jeg enormt imponeret over afdelingen, de formåede virkelig at gribe Frida og os som familie. De leverer en behandling i verdensklasse. De redder liv, fordi de er vildt dygtige, siger Anne Fjelsted Christiansen.

#11påryggen

Da datterens sygdomsforløb var afsluttet, var der noget i Anne Fjelsted Christiansens krop, der ikke helt kunne slippe børn og unge-afdelingen på AUH og den gode oplevelse, som familien havde haft på trods af de alvorlige omstændigheder.

Derfor spirede ideen om at starte en støtteforening for netop denne afdeling hos hende.

Idé blev hurtigt til handling, og med hjælp fra sit netværk og mange snakke frem og tilbage er Anne Fjelsted Christiansen i dag formand for støtteforeningen '#11påryggen', som støtter børn og unge-afdelingen på AUH.

- Personalet på afdelingen evner på trods af travlhed at gøre en kæmpe indsats for de her børn og deres familier. Det er værd at værne om. Derfor er den her støtteforening et ønske om at give noget tilbage. At hjælpe med at passe på en afdeling, som gør en kæmpe forskel, siger Anne Fjelsted Christiansen.

Tårnhøje ambitioner

Støtteforeningen samler penge ind via private medlemmer, som er deres primære fokus, men også gennem fonde og sponsorer.

I skrivende stund har de 200 medlemmer, og ambitionerne er tårnhøje hos Anne Fjelsted Christiansen og resten af teamet.

- Vi forventer mere end 10.000 medlemmer. Der er lang vej, til vi kommer i mål, men det er en rejse, som vi er på. Håbet er også at kunne hjælpe mange andre børn og unge-afdelinger i Danmark, siger Anne Fjelsted Christiansen.

Det er også drømmene, der gør, at man som familie kæmper videre

Anne Fjelsted Christiansen

Støtteforeningen donerer pengene, de modtager, til børn og unge-afdelingen på AUH. Her har afdelingen en ønskeliste med ting, de mangler.

- For os handler det meget om, om der er noget, afdelingen har brug for. Det er medarbejderne selv, som bedst ved, hvad der kan gøre en forskel på afdelingen, siger Anne Fjelsted Christiansen og tilføjer, at de støtter hele afdelingen på tværs af alle diagnoser.

Foruden at donere penge til afdelingen arrangerer støtteforeningen også events.

- Vi har planlagt et halloweenarrangement til oktober, hvor afdelingen blandt andet bliver pyntet op, der vil være skattejagt og en masse andet, siger Anne Fjelsted Christiansen.

Ifølge hende kan der let være 700 børn og unge på afdelingen i løbet af en uge. Derfor er der rigtig mange, som kan få en god oplevelse ved sådan et arrangement.

Man kæmper videre

Referencen til støtteforeningens navn '#11påryggen', skal findes i Michael Falch-sangen 'Kære Vorherre', som har en helt speciel plads i familiens hjerte.

For Anne Fjelsted Christiansen handler sangen om alle de drømme, som børn og deres forældre har for deres fremtid. Nogle drømme, der for alvor kommer i spil, når ens barn pludselig bliver alvorligt syg. Men det er også drømmene, der gør, at man som familie kæmper videre.

- Vi har sunget den til vores børns navngivningsfester. Det er en virkelig fin fælles- og børnesang. Men den fik en helt anden betydning, da Frida blev syg, siger Anne Fjelsted Christiansen.

Sangen blev en del af playlisten på de mange køreture mellem Horsens, hvor familien bor, og Skejby, da Frida Christiansen var indlagt.

Gøre en forskel

Manglede der noget, da din datter var indlagt, siden du har oprettet støtteforeningen?

- Overhovedet ikke. Det udspringer af, at vi virkelig havde en god oplevelse på afdelingen på det menneskelige plan. Derfor har vi bare et stort ønske om at bakke op om det, de har derude. På den måde kan vi sikre, at vi kan blive ved med at have sådan afdeling, siger Anne Fjelsted Christiansen.

Derudover har hun et håb om, at der kommer endnu flere medlemmer ombord i støtteforeningen, da man på den måde kan gøre en større forskel for indlagte børnefamili