Næststørste indsamling i landet: 12-årig skræller kobber til 'Knæk Cancer'

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

12-årig nordjyde har haft kræftsygdommen tæt inde på livet. Nu vil han med stor indsamling hjælpe nogle, som har brug for det.

I de sidste fem måneder har 12-årige Kasper Kristensen brugt meget af sin fritid på noget specielt.

Afisolering af kobberledninger har været en hyppig aktivitet for den unge nordjyde. Og torsdag har han sammen med sin mor taget turen fra Vester Hassing til København for at fortælle om projektet.

Kobberledningerne var nemlig startskuddet på en indsamling til 'Knæk Cancer', der i skrivende stund er den næststørste i landet.

Den har rundet 52.000 kroner, og derfor har han torsdag aften deltaget i optagelserne til et 'Knæk Cancer'-program, der kører på TV 2 i uge 43.

Hvorfor bruger du ikke pengene selv?

Klassekammerater til Kasper Kristensen

Kasper Kristensen har ligesom mange andre har haft sygdommen tæt inde på livet, idet to af hans fætre har været ramt af kræft.

Den ene overlevede sygdommen og har det godt i dag. Kasper Kristensen nåede aldrig at møde den anden, der døde af sygdommen.

Begyndte i påsken

Historien om den imponerende indsamling startede i påsken, hvor den 12-årige dreng begyndte at skrælle kobberledninger fra sin fars elfirma. Det afskrællede kobber kunne afleveres i bytte hos en skrothandler.

- På TikTok var det helt vildt populært at skrælle kobberledninger, så det tænkte jeg, at jeg lige skulle prøve, forklarer han.

Til at begynde med vidste Kasper Kristensen ikke, hvad pengene skulle bruges til, men da der var skrællet 200 gram kobber, satte han sig et mål.

Målet var 10.000 kroner, og selvom hans mor, Lene Laursen, havde forventet, at det var til en iPhone eller ny computer, var blikket rettet mod 'Knæk Cancer'-indsamlingen.

- Jeg har det, jeg skal bruge, og så er det bedre at give til nogle, som har brug for det, forklarer Kasper Kristensen.

Men med en skrotpris på under 50 kroner for et kilo kobber var der lang vej til 10.000 kroner. Det krævede hele 200 kilo kobber.

- Jeg tænkte bare, at det bliver en lang sommer. For det kræver altså noget arbejde. Han havde lavet et regnestykke, at hvis han arbejdede tre timer om dagen, kunne han nå det inden 'Knæk Cancer'-showet, siger Lene Laursen.

Allerede i starten af sommerferien rundede indsamlingen 10.000 kroner med hjælp fra endnu et produkt.

Med en 3D-printer laver Kasper Kristensen låg til sodavandsdåser, som han giver ud med opfordring til, at folk donerer til indsamlingen.

Samtidig har folk kunnet donere på eget initiativ, og det har bragt den samlede indsamling op på 52.000 kroner i dag.

Klassekammeraterne stiller det store spørgsmål

Der er ét spørgsmål, som den 12-årige kobberindsamler har mødt igen og igen fra venner og klassekammerater:

"Hvorfor bruger du ikke pengene selv?"

- Det er, fordi der er nogle, som mangler dem mere end mig, svarer Kasper Kristensen.

- Jeg gør det for at motivere andre og for at vise, at alt er muligt, uddyber han.

Det næste store mål for indsamlingen er 60.000 kroner, men det helt store mål er at inspirere andre til at gøre en forskel.

For selvom det virker uoverskueligt, har den 12-årige et centralt budskab:

- Hvis man virkelig sætter sig for noget, så kan man gøre det.

Man kan støtte indsamlingen ved at følge linket her.