Frisør raser over nyt Mobilepay-gebyr – kommer til at femdoble omkostninger

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Mobilepay kommer ikke til at mindske gebyrstigningen, lyder det.

Der er gang i snakken og saksen hos Pia Pedersen i salonen i Fjerritslev.

Men udsigten til et nyt gebyr fra betalingsappen Mobilepay sætter for tiden en dæmper på humøret hos frisøren.

Fra oktober skal alle foreninger, offentlige institutioner og erhvervskunder betale et gebyr på 0,99 procent per transaktion, deres kunder foretager.

Og det kommer til at gøre ondt hos frisøren i Fjerritslev, der får omkring tre fjerdedele af sin omsætning ind via Mobilepay.

Vi er godt klar over, at når man ændrer prismodel, så kan man tabe nogle kunder og vinde nogle andre

Peter Kjærgaard, presseansvarlig, Mobilepay

- Mine gebyrer kommer til at stige fra 1750 kroner om året til mellem 7500 og 10.000 kroner, siger Pia Pedersen.

- Jeg er aleneforsørger og har et hus og salon, jeg skal betale til. Det er mange penge at smide til ingenting. Det er jo ikke bare en lille stigning, fortsætter hun.

Vil gå over til kontanter

Derfor står hun nu kun med to andre alternativer – den ene er at få kunderne til at betale kontant, og den anden er en betalingsterminal med navnet Zettle, der kræver 2,75 procent per transaktion.

- Den bruger jeg kun i nødstilfælde i dag, siger Pia Pedersen.

Derfor vil hun nu opfordre sine kunder til at betale kontant – for hun har en god aftale med sin bank om, at hun kan sætte pengene ind uden yderligere omkostninger.

- Jeg er slet ikke i tvivl. Det er kun en uge efter, at jeg meldte det ud, og kunderne har taget godt imod det og forstår min frustration. De bakker totalt op om det, siger Pia Pedersen.

Hun afviser en generel hævning af priserne i salonen.

- Jeg synes ikke, at de, der betaler med kontanter, skal straffes.

Til gengæld overvejer hun, om de kunder, der betaler via Mobilepay, kan blive pålagt gebyret.

Et "konkurrencedygtigt niveau"

Det er dog ikke alle, der har det som Pia Pedersen. Omkring 200.000 danske virksomheder benytter sig af Mobilepay-betalinger, og ifølge Mobilepay vil tjenesten med det nye gebyr blive dyrere for nogle, men også billigere for andre.

- Det er en betydelig gruppe, som vil mærke en prisstigning, siger Peter Kjærgaard, der er presseansvarlig hos Mobilepay, og fortsætter:

- Det er især dem, som har høje styksalg. En keramiker, der for eksempel sælger færre varer, men har salg på 5000 kroner per gang, vil blive pålagt et større gebyr, mens de, der for eksempel sælger sodavand til 20 kroner stykket, vil have et lille gebyr på omkring 20 øre. Så derfor afhænger gebyret meget af, hvilken type forretning der er tale om.

Vurderingen lyder, at halvdelen af kunderne kommer til at opleve faldende omkostninger.

Men er det fair, at forretninger som Pias får så store prisstigninger på jeres tjeneste?

- Prisstigninger vil nok sjældent opleves som fair for dem, det går ud over. Vi synes fra vores synspunkt, det er fair, fordi vi ændrer prismodellen til et fortsat meget konkurrencedygtigt niveau, svarer Peter Kjærgaard.

Beholder det som nødløsning

Han påpeger, at betalingsappen er et attraktivt alternativ til andre betalingsformer, og at procentgebyret per transaktion er en "bærende model i betalingsbranchen globalt og på nordisk plan".

- Vi er godt klar over, at når man ændrer prismodel, så kan man tabe nogle kunder og vinde nogle andre, hvor prismodellen passer bedre til deres forretning. Nogle bliver meget irriterede, men efter noget tid finder de måske ud af, at det er bøvlet med kontantbetaling og svært eller umuligt at finde andre billigere løsninger, siger Peter Kjærgaard.

I Fjerritslev har Mobilepay heller ikke helt mistet Pia som erhvervskunde – endnu:

- Jeg vil nok blive ved med at have det som en nødløsning for en sikkerheds skyld. Så vil de bare tjene mindre på mig, siger hun og fortsætter:

- Men den er voldsom. Det er jo ikke bare lige 100 kroner mere om måneden – for mit vedkommende er det en femdobling. Det er der, jeg står lidt af.