40 nøgne mennesker danser på Refshaleøen

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

I forestillingen 'Habitat' fejrer den østrigske koreograf Doris Uhlich ”kroppens landskab”.

De sitrer og ryster. Stormer afsted. Alt sammen i synkroniserede bevægelser som et slags fælles ritual.

De er vilde og energiske og søgende og nøgne.

I en såkaldt ”koreograferet fejring af kroppens landskab” stiller 40 udvalgte københavnere i alle aldre an på Refshaleøen fredag, lørdag og søndag aften uden en trevl på kroppen i forestillingen 'Habitat', som den østrigske koreograf Doris Uhlich står bag.

I denne bevæger de 40 nøgne kroppe sig rundt på Refshaleøen.

Det er Metropolis, Københavns internationale teater, der sætter forestillingen op, og budskabet vil, sådan kort fortalt, gøre op med de mange normer og idealer, skammen og blikkene, der ledsager nøgenhed.

- Det, der forbinder alle mennesker, uanset hvor de er født i verden, er, at vi alle er født nøgne. Og i vores liv mister man forholdet til sin nøgne krop, fordi man ofte ender med at føle skam over, hvordan man ser ud, udtaler Doris Uhlich i en pressemeddelelse.

En stor ære at være med

De 40 personer, der lægger krop til forestillingen, er udvalgt blandt 140, der har været til casting.

Ensemblet tæller alt fra professionelle dansere og performancekunstnere til glade amatører, og aldersspændet går fra personer i start 20’erne til 80’erne. Nok så vigtigt er alle de fleste kropstyper fra tynd til tyk repræsenteret, forsikrer Metropolis.

En af danserne er Unni Ova Tolfsen fra København. For hende har det især været muligheden for at arbejde sammen med den anerkendte Doris Uhlich – hvis portefølje rummer en række lignende kunstperformances på tværs af Europa – der har fået hende til at stå upåklædt frem.

- Det er en stor ære for mig at være med i hendes (Doris Uhlichs, red.) projekt. Jeg synes, det er vigtigt, at alle har et afslappet forhold til deres kroppe, og vise, at vi er, som vi er, og det er okay, siger Unni Ova Tolfsen.

Er det grænseoverskridende?

- Helt sikkert. Jeg springer ud på det dybe vand, men jeg ved, at jeg kan svømme. Så det skal nok gå, siger hun

For skuespilleren Tryggi Sæberg Björnsson er der også tale om en debut som afklædt entertainer.

- Det er interessant at stille spørgsmålet, hvad det gør ved os at se den nøgne krop i det offentlige rum, og hvordan vi skal forholde os til den. Personligt er jeg også interesseret i at se, hvordan det påvirker mig selv, siger han til TV 2 Kosmopol.

Alt imens danser 39 andre nøgne kroppe i sandet bag ham, ikke langt fra anlægsprojektet Lynetteholm ved Refshaleøens nordlige tip.

Forestillingen er i øvrigt gratis. Spilletiderne er klokken 19.30 fredag, lørdag og søndag. Mødestedet er foran café La Banchina.