Dansker var fanget i syv måneder i berygtet fængsel – nu er han tilbage i sit barndomshjem

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

For to uger siden kom 28-årige Thomas Kjems hjem til Nordjylland, efter han blev befriet fra et af de mest berygtede fængsler i Iran.

En oplevelsesrejse blev på et splitsekund forvandlet til et sandt mareridt for 28-årige Thomas Kjems.

I syv måneder var han fanget i et af de mest berygtede fængsler i Iran – mistænkt for at deltage i en protest mod det iranske styre.

- Det er meget surrealistisk at tænke på, at jeg har været der (i fængslet red.). Og det er meget surrealistisk at sidde her i stuen hos mine forældre. Det er som om, det er noget, jeg har læst i en bog, siger Thomas Kjems, da han sidder i sit barndomshjem i Vodskov.

For bare to uger siden kom han hjem til Danmark efter længere tids forhandling.

- Da jeg landede i Københavns Lufthavn, forstod jeg ikke rigtigt, at jeg var fri. Der gik nogle dage, før jeg forstod, hvad der egentlig foregik.

Se interviewet med Thomas Kjems øverst i artiklen.

Optog videoer til YouTube

Thomas Kjems oprindelige plan for rejsen var at optage videoer af sine rejseoplevelser og dele dem med sine følgere på YouTube.

- Jeg hitchhikede ned gennem Østeuropa, hvor jeg tog jeg ned gennem Georgien og Armenien. Så ville jeg rejse gennem Iran og ende østpå i enten Nepal eller Indien.

Da Thomas Kjems rejste ind i Iran, var der demonstrationer mod styret.

- Det var ligesom en kalkuleret risiko. Jeg kalkulerede så bare forkert, kan man sige, siger han.

Rejsen sluttede brat, da han fik uventet besøg på det hostel, han boede på i Teheran, Irans hovedstad.

- Jeg står og barberer mig, og så kan jeg bare huske, at der kommer en hostelvært hen til mig. Hun siger, at der er nogen, der gerne vil snakke med mig, fortæller han.

Lettere forvirret følger han efter hostelværten og ser, at der står seks-syv mennesker iført jakkesæt i lobbyen. De fortæller ham, at han skal følge med.

Grunden til anholdelsen får han senere forklaret.

- Jeg havde en video, hvor jeg filmede ud af en lejlighed. Og der filmede jeg over på et andet lejlighedskompleks, hvor der var nogle, der råbte ud af deres lejligheder, siger han.

- Jeg vidste ikke, hvad det betød, da jeg optog det. De råber så ’død over diktatoren’, så vidt jeg har forstået, og det var jo ikke så godt.

Blev udsat for psykisk terror

Den 1. november 2022 blev Thomas Kjems kørt til Evin-fængslet i Iran, hvor han sad i en celle med fire andre indsatte.

- Selve cellen har en vask og et toilet. Og så var der LED-lys i toppen, der aldrig slukkede. Den første nat spurgte jeg: "Hvor er kontakten til at slukke?", og så grinte de andre af mig, for der var ikke nogen kontakt. Der var altid lys tændt i cellen.

Thomas Kjems blev aldrig udsat for fysisk tortur i fængslet. De gjorde ham ondt på en anden måde.

- De sagde gang på gang, at jeg blev sat fri i næste uge – eller om en måned. Og hver gang ringede jeg hjem til min familie og sagde: "Jeg er snart fri - jeg kommer snart hjem." Og hver gang var det bare en løgn.

Men i starten af juli fik han en uventet besked.

- Lige pludselig får jeg at vide fra de andre celle-venner, at de har kaldt mit navn. De siger, at jeg skal pakke mine ting. Jeg har set hundredevis af andre fanger pakke deres ting, og lige pludselig, var det mig.

Fortryder intet

Thomas Kjems er en af i alt fire europæere, som Iran har løsladt som led i en fangeudveksling med Belgien.

Set i bakspejlet, er du så ærgerlig over, at du tog afsted?

- Selvom det her har påvirket min familie, så lærer du stadig noget af dine fejl i livet. Og jeg har da også lært noget af det her, siger Thomas Kjems.

- Jeg har et princip om, at jeg ikke fortryder noget i livet. Alt sker af en grund.

Og tiden i fængslet har heller ikke sat en stopper for Thomas Kjems mod på at leve livet. Han vil fortsætte med at rejse rundt i verden:

- Det skal jeg 100 procent. Jeg føler kun lige, jeg er startet.

Se indslaget om den nordjyske influencer her:

Video: TV 2 Nord