Flere gravsteder udsat for tyveri: - Det er utilgiveligt

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Tyverierne er meldt til politiet.

Flere gravsteder på kirkegården i Ørslevkloster ved Skive har været udsat for tyverier af blandt andet kobberfugle og bogstaver fra forskellige gravsten.

Det fortæller Per Tidemand Andersen, der er formand for Ørslevkloster-Ørum Sognes Menighedsråd.

- Det er utilgiveligt, og det er under al kritik. Jeg kan slet ikke følge de personer, som kan gå ind for at stjæle på en kirkegård, hvor man ved, at de folk, der kommer, har mistet og er i sorg, siger formanden.

Ifølge Per Tidemand Andersen var det en gartner, der opdagede et tyveri på en fredet gravplads, og da de så gik kirkegården igennem, blev der ved med at mangle ting på flere gravsteder.

- Så opdagede vi, at en kæde og en bronzeskulptur manglede - og senere så vi, at der på vores depotplads, hvor vi sætter gravsten fra sløjfede gravsteder, manglede bronzebogstaver på flere gravsten. De var simpelthen slået af med en hammer, fortæller han.

Tyverierne er blevet anmeldt til politiet.

Flere kirkegårde ramt af tyverier

Kirkegården i Ørslevkloster er langt fra den eneste, der har oplevet tyverier fra gravsteder den seneste tid.

Tidligere på ugen fortalte TV MIDTVEST også historien om, at flere bronzeskulpturer var stjålet fra Skive Kirkegård.

Her havde tyve blandt andet stjålet en bronzekat, som vogtede over Dinah Grethe Andersens afdøde bror.

- Den skulptur var et symbol på, at hans kat havde været en støtte for ham igennem kræften. Hans børn er frygteligt ulykkelige, fortalte hun.

Også kirkegården i Hørup Kirke i Kjellerup havde ubudne gæster i april, og her var både buketter, kranse og vaser væk fra flere gravsteder.

Ifølge formanden Per Tidemand Andersen er det gravstedejernes indboforsikringer, der skal dække tyverierne, og tyverierne fra de fredede gravsteder skal kirken dække.