Odderen vender tilbage til Sjælland – nu skal særlig bro hjælpe dem

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Odderen har stort set været anset som uddød på Sjælland siden 1960'erne. Men nu er der sket noget i Nordsjælland.

Odderen er formentlig på vej tilbage til Nordsjælland, og nu får den spirende bestand en hjælpende hånd.

Det oplyser Gribskov Kommune, som sammen med nabokommunen Hillerød har iværksat et eksperiment, der gerne skulle føre til flere levende oddere.

For bortset fra et område omkring en mose ved Sorø har odderen været anset for uddød på Sjælland siden 1960'erne.

Men i 2021 vendte odderen tilbage. Naturstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at man fandt to trafikdræbte oddere ved Nivå og Rågeleje, mens en tredje blev fanget i levende live af et vildt kamera.

Nu får de nordsjællandske oddere en hjælpende hånd af Gribskov kommune og Hillerød kommune. For det er netop i trafikken, at dyrene, som tilhører mårfamilien, risikerer at møde en alt for tidlig død, men tilsyneladende kan noget af faren undgås med en simpel konstruktion.

Mellem de to kommuner løber Pøle Å, og på Nejedevej er der en bro hen over åen. Her kan det gå galt for odderne.

For ifølge Gribskov Kommune har det vist sig, at oddere ikke bryder sig om at passere under en bro, mens de er nede i vandet.

Lille flydebro skal hjælpe dyrene

Odderne vil helst op på bredden, så de kommer tørfodede forbi broen – hvorefter de springer i vandet igen.

Men det kan ikke lade sig gøre i forbindelse med broen på Nejedevej, fordi den har stejle betonsider. Derfor har de to kommuner i fællesskab etableret en flydende minibro, der ligger inde under den rigtige bro.

Her kan odderne kravle op og så smutte under broen – i stedet for helt at forlade åen og komme forbi broen via vejen.

- Hillerød Kommune og Gribskov Kommune håber, at etableringen af flydebroen giver erfaringer med passager, der virker for odderen, og som kan medvirke til, at bilister i Nordsjælland ikke skal opleve at køre oddere over – men i stedet kan være så heldige at nyde synet af oddere, der svømmer i vandet, skriver Gribskov Kommune i en pressemeddelelse.

Odderen er fredet, og selvom den altså endnu er ekstremt sjælden på Sjælland, så er der også i Jylland en bestand af de livlige dyr.