Husejer fældede kommunens træer for at få sin egen sandstrand

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Tilfælde, hvor borgere selv begynder at omorganisere for egen vindings skyld, bliver flere og flere. Lodsejere i både Varde og Kolding politianmeldt.

Nogle gange er naturen bare i vejen. Hvis man nu har en fantastisk udsigt, men den bliver skæmmet af, at der står en malplaceret hæk, et umotiveret træ eller andet, der ødelægger ens visuelle livsglæde. Hvad er så nemmere end at gribe den motorsav, som alle rigtige grundejere har, og fælde skidtet?

Men hvis nu det træ, der forarger dig, står på naboens grund eller på kommunens område eller måske endda er fredet, så er du på afveje.

Lige nu arbejder Kolding Kommune på en politianmeldelse af en husejer ved Dons Sø. Husejeren har, efter kommunens opfattelse, ryddet et langt stykke af søbredden og til al overflod lavet sin egen sandstrand, og det er så i al beskedenhed kommunens sø og bred.

- Det er en overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven i et helt uacceptabelt omfang, siger formanden for Natur, Miljø og Klima i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz (SF).

Kan øge husets værdi

Men som tingene står, risikerer den foretagsomme husejer højst en bøde.

- Hvis man nu kan forøge husets værdi med 500.000 kroner og får 40.000 kroner i bøde, så kan en gerningsmand grine hele vejen hen i banken, siger Jørn Chemnitz.

Jørn Chemnitz anslår, at man i resten af søen, der har beholdt sin oprindelige vegetation, kan finde 500 dyrearter, mens man i det rundbarberede område kun kan finde 10.

- Det er ren og skær egoisme og evne til kun at tænke på sig selv, siger udvalgsformanden fra Kolding.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra husejeren, men det er ikke lykkedes.

Sø kan ikke ses fra sommerhuse

I Varde Kommune har de en lignende sag. Ved Kvie Sø er der også fjernet bevoksning, så der er blevet en bedre udsigt til søen fra sommerhusene. Også her er hærværket foregået på kommunal grund, og også her har kommunen meldt hærværket til politiet.

- Man skal ikke have lov at øve selvtægt, det gør ondt på min blindtarm, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for Natur- og Teknikudvalget i Varde Kommune.

Allerede i 1970'erne blev det skrevet ind i lokalplanen for området, at søen skal være omgivet af bevoksning, så sommerhusene, der er kommet i flere bølger, ikke kan ses fra søen. I sagens natur kan søen så heller ikke ses fra sommerhusene.

- Sommerhusejerne er aldrig blevet stillet i udsigt, at de kan få udsigt til søen, fortæller Merete Vigen Hansen, formand for Danmarks Naturfredningsforening, der også var dem, der anmeldte sagen til kommunen, som så anmeldte den til politiet.

- Det er meget alvorligt, men de får bare en lille bøde, og det kalkulerer de med. Bøden skulle sættes i forhold til, hvor meget de tjener på det, forlyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Varde Kommune afventer udfaldet af anmeldelsen, inden de vil beslutte, om de vil forsøge at hive penge ud af de motorsavssvingende sommerhusejere.

Det kan ende som en ren tilståelsessag, for sidst i april stod en sommerhusejer frem i JydskeVestkysten og fortalte, at det da var ham, der ville hjælpe sig selv og samleveren til mere udsigt.