Lokalt

Flertal vil opføre 270 meter høje vindmøller ud for dansk naturperle

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Et flertal har sagt ja til, at European Energy A/S kan begynde en forundersøgelse for at opstille 13 havvindmøller ud for Stevns Klint.

Det var de helt store ord, der var fundet frem, da kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune diskuterede vindmøller ud for kommunens kyst.

Det er den største sag, vi formentlig skal tage en beslutning om i Stevns Kommunes kommunalbestyrelse

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns)

- Det her er nok den vigtigste sag, vi kommer til at behandle i denne periode. Vi skal have undersøgt, om der kan produceres mere grøn strøm. Det er et ansvar, der rækker ud over kommunegrænsen og bidrager til det helt store fællesskab. Det er altså et stort ansvar, der hviler på vores skuldre i dag, sagde borgmester Henning Urban Dam (S) og tilføjede:

- Jeg håber, at vi tager det på os.

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) var helt med på borgmesterens linje.

- Det er den største sag, vi formentlig skal tage en beslutning om i Stevns Kommunes kommunalbestyrelse.

- Verdens klimaskærm har det rigtig, rigtig dårligt. Vi skal tænke på de unge og lytte til dem. Jeg har i hvert fald lyttet mig frem, at vi skal se at komme i gang, sagde han.

Udsigt til vindmøller fra klinten

De nærmeste af de nye vindmøller kommer til at ligge 6,9 kilometer fra kysten.

Der er allerede udsigt til mange vindmøller fra klintområdet, som Unesco har udpeget som verdensarv.

Vi har et stykke unik dansk natur, der er verdensarv, som bliver nedprioriteret til fordel for en klimadagsorden

Martin Henriksen, løsgænger

Der er svenske møller tæt ved Øresundsbroen. Der er Kriegers Flak I, og der er endnu flere på vej på Kriegers Flak II og i Aflandshage Vindmøllepark.

Anette Mortensen (V) mente derfor, at det er på tide at sige nej tak til flere møller.

- Det er meget store ord, der bliver brugt i dag. Vi går ind for grøn energi. Vi kan også støtte havvindmøller. Men det er der ikke tale om i det her projekt. Møllerne kommer til at stå alt for kystnært. Det får for store konsekvenser for vores område, fastslog hun.

Venstre fik støtte af løsgængeren Martin Henriksen.

- Den grønne politiske korrekthed lægger sig ned over den politiske debat i denne sag som en tung dyne.

- Vi har et stykke unik dansk natur, der er verdensarv, som bliver nedprioriteret til fordel for en klimadagsorden, hvis tilhængere ofte agerer som medlemmer af en religiøs sekt, sagde Martin Henriksen.

Kommunen er parat til at gå mere ind i produktionen af den grønne energi. Flertallet lægger op til, at kommunen bliver medejer af vindmølleprojektet.

- Jeg mener, at vi er blevet imødekommet. Vi har fået flyttet projektet så langt væk fra kysten som muligt – fra fire til syv kilometer.

- Vi har reduceret antallet af møller fra potentielt 40 til 13. Og Stevns Kommune kan blive medejer af møllerne via et kommunalt selskab, sagde borgmester Henning Urban Dam.

Håber på lokale arbejdspladser

Samtidig ser kommunen mulighed for, at etableringen af de mange vindmøller kan give arbejdspladser i området.

Her kan Rødvig Havn blive driftshavn for projektet. Men det løfte gav Anette Mortensen ikke meget for.

- Jeg kan også læse ud af projektbeskrivelsen, at Rødvig er en mulighed. Men der står også, at man kun vil satse på Rødvig, hvis havnen er konkurrencedygtig. For mig at se er der ikke meget løfte i det ordvalg, lød det fra Anette Mortensen.

Stevns Kommune spurgte tidligere i år cirka 4000 borgere om deres holdninger til vedvarende energi. Her svarede omkring 1000.

Men de, der svarede, var generelt meget positive over for mere grøn energi i kommunen.

Der blev også spurgt specifikt til European Energys planer, og her var 67 procent "meget positive" eller "positive" over for vindmølleprojektet.

Rent formelt betyder flertallets beslutning, at Stevns Kommune nu sender et høringssvar til Klima-, Energi og Forsyningsministeriet.

Med andre ord slår kommunen blandt andet fast, at den gerne vil bidrage til den grønne omstilling og derfor ser positivt på ansøgningen fra European Energy.

Der er altså et stykke vej til, at der bliver stillet vindmøller op.

- Her til aften har vi sagt ja til en forundersøgelse af, om det er muligt at stille havvindmøllerne op. Vi skal først senere tage stilling til det endelige projekt, understregede Julie Hoff Sørensen (SF)

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Nyt Stevns, Radikale Venstre og SF stemte for at sende det positive høringssvar, mens Venstre og Martin Henriksen stemte imod.