Lokalt

Fredning af Stevns Klint er ugyldig: - Jeg er chokeret

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Borgmester og Danmarks Naturfredningsforening Stevns er chokerede over ophævelsen af fredningen af Stevns Klint.

Danmarks Naturfredningsforening Stevns tabte en af deres største kampe, da retten i Roskilde tirsdag besluttede, at Stevns Klint ikke længere skal være fredet.

Formand Michael Løvendal Kruse ser med stor skuffelse på afgørelsen.

- Jeg er chokeret. Det er et kæmpestort tab for naturen, og så vidt jeg ved, er naturen et af de emner, som nyder fremme i øjeblikket i den politiske debat – så jeg er rimeligt rystet, siger han.

Denne holdning bliver delt af borgmester i Stevns Kommune, Henning Urban Dam (S).

- Umiddelbart føler jeg overraskelse og skuffelse om afgørelsen. Vi snakker jo om, at landets øverste myndighed Miljø- og Fødevareklagenævnet er blevet underkendt af byretten i Roskilde, siger borgmesteren.

Afgørelsen kommer efter en årelang tovtrækning. I 2014 blev klinten erklæret verdensarv af UNESCO, og det førte til, at kommunalbestyrelsen i januar 2015 besluttede at påbegynde arbejdet for fredning af klinten.

Afgørelse deler vandene

I 2020 blev et område fredet efter en afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det omfattede blandt andet en 25 meter bred dyrkningsfri bræmme, som går fra kysten og ind i landet over en 20 kilometer lang strækning.

Men nu er fredningen ophævet, og det er langt fra alle, der er utilfredse med afgørelsen.

Tidligere borgmester i Stevns Kommune Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), der har været en af sagens hovedpersoner helt fra den spæde begyndelse, glæder sig over, at Stevns Klint ikke længere er fredet.

- Jeg er fuldstændigt enig i den afgørelse, der er truffet i dag i retten i Roskilde – nemlig at kriterierne for at frede klinten simpelthen var for tynde. Klinten har stået der i 65 millioner år, og det er det, den er optaget på UNESCO verdensarvsliste for. Og den kan stå længe endnu, siger han.

Mogens Haugaard Nielsen understreger, at det ikke var et kriterierne fra UNESCO, at klinten skulle fredes for at blive optaget på verdensarvslisten.

Når han ser tilbage på slaget om fredning af Stevns Klint ærgrer han sig dog over én ting.

- Jeg er utrolig ærgerlig over, at det har fyldt så meget, fordi vi har brugt utroligt mange ressourcer, medarbejdertimer og penge på den her sag. Og pengene kunne vi jo i dén grad have brugt på service til borgerne.