Lokalt

Afgang af borgmester udløser magtkamp i Socialdemokratiet

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Bølgerne går højt i Socialdemokratiet i Aalborg. Der skal vælges ny borgmester, og der er allerede kridtet op til noget af en kamp.

De havde en klar aftale, mente nogen.

Der var ingen i den socialdemokratiske byrådsgruppe, der skulle udtale sig om, hvem de støttede til valget af borgmester, når Thomas Kastrup Larsen smider kæden 31. maj.

Ifølge TV2 Nords oplysninger står stillingen lige nu seks-fem. Seks medlemmer af byrådsgruppen støtter Flemming Møller Mortensen til valget, mens fem støtter Lasse Frimand.

- Kandidaterne skulle umiddelbart have en interesse i at komme ud med deres budskaber. Men det er åbenbart kommet bag på mange, at den aftale, der åbenbart var indgået i byrådsgruppen, om at medlemmerne ikke skulle sige offentligt, hvem de støttede, først er blevet brudt af nogen og siden er blevet brudt af nogle andre, siger politisk analytiker for TV2 Nord Søren Wormslev.

En af dem, der støtter Lasse Frimand i kampen for borgmesterposten, er Tobias Bøgeskov Eriksen.

Han er harm over, at seks socialdemokrater i NORDJYSKE offentligt har udtrykt støtte til Flemming Møller Mortensen.

- Socialdemokratiet er en splittet gruppe i øjeblikket. Der er nogle, der har brudt en klar aftale, men vi andre holder os til den, siger Tobias Bøgeskov Eriksen, der nu føler sig nødsaget til offentligt at støtte Lasse Frimand.

På begge sider af lejren udtrykker socialdemokraterne i byrådsgruppen "stor respekt for modkandidaten".

Nogle mener, at Flemming Møller Mortensen er den rette, fordi han ikke er sovset ind i de skandalesager, der har været i kommunen.

- Den præmis køber jeg ikke, siger Tobias Bøgeskov Eriksen.

- Der er gang i et stort generationsskifte i partiet – det rul er i gang.

Uenighed om uenighederne

Mens socialdemokraterne mandag var villige til at tale om, hvem de gerne ser som spidskandidat, har de fleste tirsdag klappet i som en østers.

- Nu tror jeg, at man prøver at holde dørene lukket for at undgå, at der bliver endnu mere uro på bagklappen, mens medlemmerne skal afgive deres stemme, siger politisk analytiker Søren Wormslev.

Hvad betyder den her uenighed i Socialdemokratiet for samarbejdsklimaet i partiet i fremtiden?

- Jeg tror ikke, at det dårlige samarbejdsklima er opstået, efter at Thomas Kastrup-Larsen har bebudet sin afgang. Der har været uenigheder i gruppen, men nu er de accelleret i forbindelse med, at der skal findes en ny spidskandidat. Det siger under alle omstændigheder, at den, der sætter sig i borgmesterstolen og skal være borgmester i Aalborg de næste to et halvt år, får en enorm opgave i at holde sammen på tropperne og få samarbejdet til at fungere i gruppen igen.

Når man spørger den for nu højest placerede socialdemokrat i Aalborg Kommune, rådmand Nuuradiin Hussein, er der slet ikke splittelse i gruppen.

- Det er jo klart, at valget omkring spidskandidaten har sat følelser i spil, og det er det, vi kan se nu, at folk ytrer sig i forhold til deres holdninger og overvejelser. Det ser jeg ikke som splittelse, lyder det fra rådmanden.

Urafstemningen om den nye borgmester løber frem til 6. juni.