Lokalt

20 personer evakueret fra båd i dansk sø

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Grundstødningen vækker minder om en af Danmarkshistorien største ulykker, der skete samme sted. Denne gang slap alle heldigvis med livet i behold.

Onsdag gik Haderslev Dambåd på grund i Haderslev Dam.

Grundstødningen betød, at omkring 20 personer blev evakueret af Brand og Redning Sønderjylland, der måtte sejle ind til land ad flere omgange med passagerer.

Ifølge Niels Buch, der er direktør i rederiet bag dambåden, var båden sejlet på en såkaldt sandpude.

En sådan skabes i dammen som følge af forskellige vandudløb og regn, som får sandet på bunden til at hvirvle op og lægge sig i en pude.

- Den slags kan man som udgangspunkt ikke tage højde for, og det er et helt almindeligt uheld, kan man sige. Normalt kan man vriste båden fri, men denne gang havde den for meget fart på og havde sat sig godt fast, siger Niels Buch.

Efter grundstødningen er båden blevet bjærget, og den har ikke taget videre skade. Derfor er båden at finde i vandet igen torsdag, hvor den sejler som normalt.

Det er ikke første gang, at en båd er gået på grund i Haderslev Dam.

8. juli 1959 indtraf en sand katastrofe, da turbåden P840 Turisten forulykkede.

Ulykken endte med at koste 57 personer livet, hvoraf 37 druknede og 20 døde som følge af forbrændinger, da den daværende dambåd brød i brand. Her var en benzindunk, der var monteret forkert, årsagen til ulykken.

Damkatastrofen er blevet kaldt ”Den tavse tragedie”, der også i 50-året i 2009 blev titlen på en bog om den frygtelige historie.

Samme år blev der i Haderslev Dampark rejst et mindesmærke med navnene på alle de omkomne.