Lokalt

Ny forskning viser mulig alternativ vej til vægttab

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Ny forskning viser, at billeder af madvarer kan stille den lille sult, hvis man bare ser billeder af maden nok gange.

Kig godt på billedet ovenfor, og gør det mange gange!

Føler du dig mindre sliksulten nu? Ifølge ny forskning burde det rent faktisk gøre en forskel, hvis du kigger nok på billedet.

Det forklarer Tjark Andersen, der for nyligt har forsvaret sin Ph.d. ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

- I vores forsøg viste vi, at når deltagerne ser det samme billede af mad 30 gange, føler de sig mere mætte, end før de havde set billedet, siger Tjark Andersen.

Hjernen kan snydes mæt

Det kan godt lyde underligt, at deltagerne i forsøget følte sig mætte uden rent faktisk at have spist noget.

Men det er ganske naturligt, forklarer Tjark Andersen. Måden man tænker om mad, spiller en vigtig rolle på appetitten.

- Din appetit hænger tættere sammen med din kognitive opfattelse, end de fleste tror. Hvis man tænker på mad, vil man få en fysiologisk respons på noget, man blot har tænkt. Det er derfor, man kan føle sig mæt uden at spise noget, siger Tjark Andersen.

Over 1000 forsøgspersoner

Tjark Andersen og hans kolleger er ikke de første, der opdager, at man kan få en mæthedfornemmelse blot ved at se på billeder af mad. Det har andre forskergrupper også vist.

Det nye i forskningen fra Aarhus Universitet er, at det ved hjælp af 1000 forsøgspersoner er blevet afdækket, hvor mange gentagelser der skal til, og om variationen i billederne har en betydning for mæthedfølelsen.

- Vi ved fra tidligere studier, at når folk ser billeder af forskellige former for mad, er der ikke den samme effekt på mætheden. Derfor kan du spise dig mæt i hovedretten og stadig have lyst til dessert. De søde sager er en helt anden type mad, forklarer Tjark Andersen.