Lokalt

AaB-fans fanget i mulig hyldest af politimorder

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det, der umiddelbart lignede en sympatisk hyldest til skadet back, kan vise sig at være noget ganske andet. AaB tager skarpt afstand fra banner.

AaB-spilleren Kristoffer Pallesen var selv ude på sociale medier og udtrykke taknemmelighed over opbakningen efter sin alvorlige akillesseneskade.

Nu viser det sig dog, at et banner på stadiontribunen med teksten "Vi trøster os med 4-0, Palle" også kan have en ganske anden betydning.

Udtrykket henviser nemlig til politimorderen Palle Sørensen, der i 1965 skød og dræbte fire politibetjente og efterfølgende blev idømt fængsel på livstid.

Palle Sørensen afsonede over 32 år i fængsel, inden han blev benådet i 1998. Han døde i en alder af 90 i februar 2018.

Og selvom Kristoffer Pallesen bliver kaldt 'Palle', og AaB ganske rigtigt vandt 4-0 hjemmekampen forinden, er forbindelsen svær at overse.

Mange kender referencen

Spørgsmålet er så, hvor tilsigtet den er.

Ifølge Frederik Strand, der er museumsleder på Politimuseet, er der dog ingen tvivl om, at mange kender referencen.

- Det kan godt tolkes i den retning – i hvert fald politihistorisk, siger han til TV2 Nord.

Det er heller ikke ligefrem første gang, at ordensmagten får råbt det efter sig.

I januar 2021 fik to unge mænd en bøde i Grindsted ved Horsens for at råbe det efter politiet. Det samme er sket i både Holstebro og Lolland-Falster inden for de seneste år.

AaB og fanklub reagerer

Over for TV2 Nord siger AaB selv, at de hurtigst muligt fik vagter til at fjerne banneret, da de blev bekendt med den mulige betydning.

- Vi tager skarpt afstand fra det banner og budskabet på det, siger økonomichef og midlertidig administrerende direktør, Jesper Dalum, til TV2 Nord.

Han fortæller, at de har kigget overvågning igennem, men at det ikke er muligt at identificere, hvem der har fået banneret ind på stadion.

TV2 Nord har været i kontakt med AaBs officielle fanklub, AaB Support Club, der ikke ønsker at kommentere sagen, da "vi intet har med det banner at gøre," skriver forkvinde Laura Meisner.

Heller ikke DBU's disciplinærinstans har offentliggjort, om der er indberettet noget på AaB's tilskueradfærd fra kampen.

- Vi kommenterer heller ikke på, om der er igangværende sager, indberetninger eller lignende, skriver de til TV2 Nord.

Tidligere sager

Tidligere har andre grupperinger blandt danske fodboldfans også kommet med kontroversielle hyldester på bannere.

I 2008 var det AGF's White Pride-fraktion, der hyldede Hitlers fødselsdag med tallene 1 og 8 - for bogstavernes plads i alfabetet. 1 for A og Adolf, 8 for H og Hitler.

Så sent som sidste år var det blandt FCK-grupperinger koden "1312", der blev brugt. Igen med tallenes reference til nummeret i alfabetet.

Det er kodesprog for "All Cops Are Bastards".