Lokalt

26-årig kvinde blev i nat 20. dansker på toppen af Mount Everest - var uden signal i 10 timer

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

26-årige Emma Østergaard er den yngste danske kvinde på toppen af Mount Everest.

Imens de fleste af os lå med hovedet på puden natten til tirsdag, skrev Emma Østergaard fra Aarhus sig ind i historiebøgerne.

Tidligt tirsdag morgen nåede hun toppen af Mount Everest 8.848 meter over havets overflade.

TV2 Østjylland har fulgt Emma Østergaard de sidste måneder op til eventyrets afgang, hvor hun har forberedt sig på det vilde eventyr.

- Jeg har forberedt mig på ekstrem kulde, klatret på gletschersider og haft lavinetræning. Der er ikke noget, jeg frygter, men jeg har ekstrem respekt for bjergene, siger Emma Østergaard til TV2 Østjylland.

Mount Everest er en ekstrem størrelse, og Emma Østergaard bliver den blot 20. dansker, der overkommer udfordringen om at bestige verdens højeste bjerg.

- Der er en lille skare af folk, der er i stand til det her. Vi kan alle sammen gøre os fysisk i stand til det, men det er en ekstrem mental udfordring, når man er i de højder.

Da jeg endelig fik en sms om, at signalet var tilbage, fløj jeg hen til computeren, og jeg fik et sug i maven

Tina Østergaard, mor til Emma Østergaard

Signalet var tabt i 10 timer

Under bestigningen har Emma Østergaard en GPS-tracker på sig, der gør det muligt for familien i Højbjerg at følge med.

Imens Emma Østergaard i nat var på vej det sidste stykke mod toppen, blev der pludselig bomstille.

- Omkring klokken 21.30 i går stoppede opdateringerne fra Emmas GPS. Vi vidste godt, den kunne falde ud, men vi hørte ikke noget i mange timer. Vi prøvede at sove lidt, men det var nærmest umuligt, siger Tina Østergaard, der er mor til Emma Østergaard.

Endelig nyt fra bjerget

Efter 10 timers stilhed var der endeligt nyt fra Emma Østergaard og Mount Everest.

- Vi har ventet og ventet hele natten. Da jeg endelig fik en sms om, at signalet var tilbage, fløj jeg hen til computeren. Det er den bedste besked, jeg har fået i mange år. Der græd jeg godt nok lidt, siger Tina Østergaard, der nu har en datter, der er den yngste danske kvinde til at bestige Mount Everest.

Hos familien i Aarhus-bydelen Højbjerg er der ingen tvivl om, hvordan deres datter må have haft det, da hun nåede sit mål.

- Jeg tror, hun har været overlykkelig, da hun nåede toppen, og jeg er så pivstolt af, at hun har skrevet sig ind i Danmarkshistorien. Det er sindssygt flot, og følelserne sidder helt uden på tøjet i dag, siger Tina Østergaard.

Vi kvinder kan

At være den yngste danske kvinde nogensinde til at bestige Mount Everest, har ikke været eventyrets mission, men dog noget Emma Østergaard er stolt af.

- Jeg vil gerne gå forrest som kvinde. Vi kvinder kan - også i bjergene. Jeg vil gerne vise internationalt, at danske kvinder er benhårde. Jeg vil gerne vise, at man skal tro på sine drømme lige meget hvor klicheagtigt, det så lyder.

TV 2 Østjylland bringer til sommer dokumentar om Emma Østergaard og kampen for at nå toppen af verdens højeste bjerg.