Lokalt

Homoseksuelle jyske pingviner har fået æg i reden

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Pingvinhunnerne Marmelade og Chickpea ruger på to æg i deres fælles rede i Kattegatcentrets nye pingvinanlæg.

Der har længe været gang i den helt store parceremoni blandt æselpingvinerne i Kattegatcentret i Grenå. Der er blevet gjort kur til den helt store guldmedalje, og de 22 æselpingviner har haft travlt med at bygge rede.

Det har nu båret frugt, for dyrepasserne har nemlig opdaget to æg i én af pingvinrederne. Men det er ikke en han- og hunpingvin, der har dannet par og lagt æg, men de to hunpingviner Marmelade og Chickpea, der er blevet småforelskede.

- De har længe haft travlt med at bygge deres fælles rede, og nu har Chicpea lagt to æg i reden, som de skiftes til at ruge på, nøjagtigt som ethvert andet heteroseksuelt pingvinpar ville gøre, siger Thomas Mathias Speiel, der er dyrepasser for pingvinerne i Kattegatcentret.

Har Chickpea været utro?

Thomas Mathias Speiel er ikke sikker på, om de to pingvinæg i reden er befrugtede, og derfor kan der også være tvivl om Chickpeas troskab over for Marmelade.

- Af gode grunde har Marmelade og Chickpea ikke selv kunnet befrugte æggene, men der er ikke nogen af hannerne, der har vedkendt sig faderskabet. Da pingviner generelt er meget tro mod deres partner, er chancen større for, at de to pingvinhunner ruger på ubefrugtede æg, siger Thomas Mathias Spiele.

Derfor må dyrepasserne i Kattegatcentret vente i spænding på, om æggene er befrugtede. Det er nemlig først, når æggene er ti dage gamle, at man ved nærmere undersøgelse af æggene kan se, om der sker en fosterudvikling i dem.