Lokalt

Aggressiv odder kan være opfostret af mennesker

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Den odder, der to gange i den forgangne weekend har angrebet mennesker, er sandsynligvis opfostret af mennesker.

Fredag aften blev en familie i Vejle overrasket af en odder på deres terrasse. Den hvæsede og viste tænder.

Søndag midt på eftermiddag blev en familie på Tirsbæk Strand angrebet af en odder, der også hvæsede og viste tænder.

- Det er meget usædvanligt, og det er noget, vi oplever i meget få tilfælde, fortæller Morten Vissing, zoolog ved Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg.

I AQUA Akvarium og Dyrepark i Silkeborg har de 5 oddere, og Morten Vissing har passet det nuttede dyr i 16 år. Han har en teori om, hvorfor den her odder er så aggressiv.

- Jeg tror, at den er blevet taget ind af nogle mennesker, der har fundet den. Det kan være, at den er blevet forladt, eller at dens mor er død. Men når den så bliver passet af mennesker, lærer den at forbinde mennesker med mad, samtidig med at den ikke lærer selv at jage sin føde, fortæller Morten Vissing.

I naturen vil en odder sove om dagen og jage bytte om natten og i det hele taget holde sig langt fra mennesker. Men oddere er meget lærenemme og gode til at tilpasse sig.

- Når vi får oddere ind, og vi mener, at de kan sættes ud igen, så fodrer vi dem, mens de sover, og har dragter på, så de ikke forbinder os med mad. Og så giver vi dem levende fisk i vand, så de lærer at fange deres egen mad, fortæller zoolog Morten Vissing.

Hvis man finder en forladt odderunge, skal man altså ikke selv gå i gang med at lege dyrepasser. Aqua i Silkeborg anbefaler, at man afleverer dyret til Dyrenes Beskyttelse eller direkte til Aqua i Silkeborg.

Voksne oddere skal man holde sig fra. Deres bid er ubehageligt, og som alle vilde dyr har den nogle ubehagelige bakterier i munden.

- Hvis man møder en odder, skal man bare gå væk. Den vil sikkert ikke forfølge dig, fortæller Morten Vissing.

Odderen fra Vejle er altså usædvanlig.

- Den har både været bange og sulten og derfor også aggressiv, fortæller Morten Vissing.