Festival vil være grøn: Ødelagte telte bliver til bæltetasker

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Skive Festival bliver i år en anelse grønnere, når festivalen samler tre dages skrald ind for at genbruge det.

Telte, campingstole og andet plastic, der ligger smidt ud over det hele på en mark lidt uden for Skive – det er det årlige syn efter Skive Festival.

Hvor det normalt bare bliver samlet sammen og smidt ud i én stor bunke, så har arrangørerne bag festivalen i år lagt en miljøbevidst plan.

- Vi har kigget på, hvad vi kunne gøre ved det, så vi kunne genbruge noget mere, siger Peter Østergaard Bak, der er bestyrelsesmedlem i Skive Festival.

Ét af de tiltag, som festivalen er kommet frem til, er et samarbejde med firmaet ReUnite, som kommer forbi på festivalens sidste dag, når alle gæster er taget hjem. Her tager firmaet så de mange stole og telte fra camp-området, som de kan genanvende.

- Det er jo vigtigt, når man tænker på miljøet generelt i hele verden. Vi ved godt, vi er en meget lille dråbe i havet, men hvis vi ikke gør noget, så duer det heller ikke, siger Peter Østergaard Bak.

Fine telte bliver vasket og genbrugt, ødelagte telte bliver lavet om til blandt andet bæltetasker, og campingstole bliver lavet om til skraldespande.

- Vi vil gerne væk fra den der smid-væk-tankegang og se, hvor meget af det her kan vi genbruge? Alt det, vi kan genbruge, det vil vi gerne genbruge, siger Peter Østergaard Bak.

Fra appelsin til gas

Festivalen har også valgt at lave et samarbejde med GreenLab Skive Biogas. På festivalen bliver der presset mange appelsiner, men hvor skrællen fra appelsinerne før er endt i skraldespanden, bliver de nu samlet og sendt til GreenLab Skive Biogas.

Skrællen bliver herefter omdannet til biometan og bliver dermed sendt retur til borgerne i Skive via gasnettet.

- Vi har kigget på, hvad vi kunne gøre, og det er nogle af de ting, vi kan nå i år, siger Peter Østergaard Bak.

Torben Chrintz, der er seniorkonsulent i tænketanken Concito, synes, at initiativerne er fine og tænker, at de kan være med til at skabe noget opmærksomhed omkring problemet.

Han mener dog ikke, at initiativerne batter det store for klimaet.

- Det vil være temmelig marginalt, hvad det bidrager til klimamæssigt, siger Torben Chrintz.

Seniorkonsulentens eget lille regnestykke siger, at det at genbruge affaldet på festivalen vil reducere CO2-aftrykket med to procent, mens det vil reducere CO2-aftrykket med 25 procent, hvis festivalen serverede klimavenlig mad i form af blandt andet plantebaserede bøffer i stedet for oksekødsbøffer.

På Skive Festival er de dog ikke helt klar til at tage dét skridt. Her klæber man sig til ordsproget ”mange bække små...”.

- Vi forsøger lige så stille at tage nogle skridt ad gangen, så vi ikke gør for meget på én gang. Vi skal ikke komme til at tage et kæmpe skridt og så falde ned i et kæmpe hul, fordi man ikke når at komme med i baglandet, siger Peter Østergaard Bak.

Festivalen løber af stablen fra 1.-3. juni. Et af de store navne i år er 00’ernes store amerikanske popsanger Anastacia.