Forfalskede rapporter om livsfarlig bakterie i laks – nu er dommen faldet

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En tidligere direktør og en tidligere ansat hos virksomheden Jelex Seafood er idømt tre måneders betinget fængsel.

En direktør og en medarbejder fra den nu lukkede fiskefabrik Jelex Seafood blev tirsdag eftermiddag idømt tre måneders betinget fængsel for dokumentfalsk.

De to mænd havde forfalsket laboratorierapporter fra den tidligere Hirtshals-virksomhed, så positive listeriatest for laks i stedet fremstod negative, hvilket kan være livsfarligt.

Blandt de danskere, der bliver syge som følge af en listeriainfektion, er dødeligheden 25 procent.

LISTERIAINFEKTION

I Danmark ses normalt cirka 50 sygdomstilfælde om året. 2009 og 2014 var undtagelser med høj forekomst, idet der disse år var imellem 90-100 tilfælde.

Dødeligheden er cirka 25 procent.

Listeria monocytogenes kan findes overalt i miljøet og derfor ogsĂĄ i mange rĂĄ eller let forarbejdede fødevarer. De fleste danskere vil pĂĄ et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge. Det sørger immunforsvaret for.

Kilde: Statens Serum Institut

Nægtede sig skyldig

Forsvarerne til de to nu dømte mænd gik i deres procedurer efter at begge klienter skulle frifindes og stillede sig særdeles kritiske over for troværdigheden hos det vidne, der havde anmeldt virksomheden for at have fusket med dokumenter.

- Jeg mener, hun er utroværdig, lød det fra forsvarer Mogens Mogensen Olesen.

Den anden forsvarsadvokat Jan Snogdal mente i sin procedure, at vidnets forklaring har karakter af en kulørt kriminalroman.

- Hendes forklaringer er for langt ude, sagde han.

Sagen blev oprullet i TV 2-programmet Operation X i 2018, hvor vidnet lavede skjulte lydoptagelser og udleverede virksomhedens forfalskede dokumenter, hvilket fik både Fødevarestyrelsen og laboratoriet bag de oprindelige listeriatest til at politianmelde fiskefabrikken.

Ingen af de dømte valgte at anke deres domme.