Lokalt

Politikere tillader alkohol til sidste skoledag

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Alkoholindtaget på den traditionsrige dag skal dog fortsat godkendes af forældrene.

Bør 15-16 årige folkeskoleelever drikke øl til en fest, som kommunen arrangerer på børnenes sidste skoledag?

Det spørgsmål debatteres i øjeblikket i Næstved Kommune. For et snævert flertal i Børne- og Uddannelsesudvalget har stemt ja til at fortsætte traditionen med at tillade de alkoholiske drikke på sidste skoledag.

Sådan skal det være. Øl er en del af dagen og af fejringen – og vi er jo danskere

Phillip Frydkjær, indbygger i kommunen

Vel og mærke kun med tilladelse fra forældrene – samt at de våde varer ikke overstiger en alkoholprocent på fem.

Det er eksempelvis pilsner øl, breezers og cider.

Helt i skoven

Formanden for udvalget, Lars Hoppe Søe (R), er forarget over, at fire ud af syv medlemmer i udvalget har stemt ja.

- Vi har som kommune ansvaret for børnene den dag. At vi accepterer, at børnene drikker alkohol er helt i skoven. Vi skal selvfølgelig vise, at man kan have en fantastisk dag uden alkohol – for det kan man.

Jeg synes, det var rart, at man kunne drikke lidt. Man får snakket mere med folk, man ikke kender

Hallie Christoffersen, Herlufmagle

Formanden mener, at det er den helt forkerte vej at gå – og ikke mindst et forkert signal at sende, når man som kommune ser bort fra de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udstikker.

- Sundhedsstyrelsen fraråder al alkohol til unge under 18 år. Og det synes jeg, at vi som ansvarlige politikere skal følge. Det er et forkert signal at sende, at man tillader børn at drikke – endda til et arrangement, som kommunen står bag. Det gør det kun endnu mere ærgerligt at vi her i Næstved står fast på, at lade eleverne drikke, når man sammenligner med andre kommuner, der afholder alkoholfrie fester.

Men han mener, at fremtidens fester kommer til at være uden alkohol.

- Nu er debatten i gang, og det er godt, at vi får diskuteret det her. Jeg er sikker på, at fremtidens sidste skoledag, som kommunen arrangerer, bliver uden alkohol. For det skal simpelthen stoppes.

Det er normalen

I Faxe Kommune har man siden 2018 afholdt alkoholfrie fester med stor succes.

- Vi samler alle afgangselever fra hele kommunen, og så holder vi et brag af en fest med DJ's og konkurrencer. De tilbagemeldinger, vi får, er meget positive. De første år var det selvfølgelig noget nyt, og det tog noget tilvænning – men i dag er det normalen. Årgangene under afgangsklasserne kender jo ikke til andet, så det er normalt, at man ikke drikker alkohol på sidste skoledag, siger borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V).

Video: TV Øst

Ifølge borgmesteren handler det om at give niendeklasserne en hel dag, hvor de kan fejre eksamen på kryds og tværs af skoler og områder i kommunen.

- Vi har ansvaret for børnene den dag – og vi har investeret meget tid og arbejde i at give dem en god og sjov fest. Så længe vi har ansvaret, er alkohol totalt forbudt. Når festen er færdig, og vi overdrager dem til forældrene, så er det forældrenes ansvar. Vi blander os ikke i, om de drikker efter festen. Men vi hører – især fra pigerne – at det er rart, at der ikke er nogen, der sejler rundt i en brandert om aftenen.

Bedre under opsyn

Men på trods af at flere kommuner fravælger alkoholen, så har Næstved Kommune holdt fast. Ifølge medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, Michael Perch (S), skyldes det flere ting.

- Jeg mener, at det er bedre, hvis eleverne lærer at håndtere alkohol på en fornuftig og sund måde. Det gør de under forsvarlig opsyn af de mange forældre og frivillige fra SSP, som er til stede. Hvis de har en tilladelse fra forældrene, så må de gerne drikke et par øl eller andre alkoholiske varer, der er under fem procent. Et forbud frygter jeg vil drive dem væk fra festen og drikke deres alkohol fra gemmesteder rundt omkring, og det kan vi ikke styre.

Men i andre kommuner har man jo fjernet alkoholen?

- Hvad man gør i andre kommuner, har jeg stor respekt for. Men her i Næstved har vi haft en langvarig tradition med at tillade nogle øl til festen. Og de tilbagemeldinger, vi får fra SSP, er, at der ikke er problemer – så hvis vi ønsker at etablere en sund alkoholpolitik, så skal vi lære de unge at håndtere alkohol fornuftigt – og det kan den her fest være med til.

Hvad mener du om, at nogle politikere ikke synes, at kommunen skal lave et arrangement, hvor børn må drikke?

- Det er symbolpolitik. For hvis vi bare lukker øjnene og laver forbud og ikke vil være med til at lave forebyggende indsatser og tage ansvar for, at de unge lærer en fornuftig tilgang til alkohol under kyndig tilsyn – hvor er vi så? Vi skal da værne om, at vi har så god en tradition med de her fester, siger Michael Perch.

Borgere: Fest er under trygge forhold

De borgere, som TV 2 ØST mødte i Næstved og omegn, er enige i, at et forbud ikke hjælper.

- Det er rigtig godt, at kommunen stadig tillader lidt alkohol til festen. Det foregår under ordnede forhold med samaritter, frivillige og forældre. Festen er kun for folkeskolens afgangselever, så det er også under trygge forhold, uden nogen udefra kommer og laver ballade, siger Anja Aust, der selv har en søn, som nu går i tiende klasse.

16-årige Hallie Christoffersen fra Herlufmagle husker sin fest som 'super hyggelig'.

- Der er stadig mange, der ikke må drikke alkohol, og de har altså også en god fest. Jeg synes, det var rart, at man kunne drikke lidt. Man får snakket mere med folk, man ikke kender.

20-årige Lucas Damgaard fra Næstved er enig.

- Det er altså en god ting, at de ikke har lavet et forbud. Det er en sjov og hyggelig dag. Man får et par øl, møder nye mennesker – det giver noget sammenhold.

21-årige Phillip Frydkjær fra Fensmark er klar i mælet, da TV 2 ØST fortæller om, at et forbud er nedstemt i udvalget.

- Sådan skal det være. Øl er en del af dagen og af fejringen – og vi er jo danskere sååå....