Projekt til 140.000 kroner førte til seks sms'er
Aarhus Kommune har brugt knap 140.000 kroner på at lægge sensorer i cykelstier. Sensorerne kan fortælle cyklister, hvad temperaturen er.
Seks cykelstier ind mod Aarhus er denne vinter blevet udstyret med i alt 40 sensorer, der kan måle asfaltens temperatur.
Og de temperaturmålinger er koblet op på en ny sms-service, som interesserede cyklister kan tilmelde sig, hvis man på kolde vinterdage gerne vil vide, om cykelstien er god at køre på eller ej.
"Du behøver altså ikke længere overveje, om vejret tvinger dig til at lade cyklen stå – den overvejelse kan du overlade til os," skriver kommunen om projektet på sin hjemmeside.
Hvordan er det så gået med projektet, der har været i gang siden december?
Der er 1061 borgere, der har tilmeldt sig sms-servicen, og der er i forsøgets levetid udsendt i alt seks sms'er.
Det har været sms'er, der har opfordret folk til at tage cyklen.
Projektet har i alt kostet 138.784,75 kroner. Det er den totale pris inklusive indkøb af udstyr og arbejdstimer, oplyser Teknik og Miljø.
Byrådsmedlem er ikke imponeret
Byrådsmedlem i Aarhus Henrik Arens, som er tidligere medlem af Nye Borgerlige og nu løsgænger, er ikke imponeret over forsøget.
- De fleste af os kan godt finde ud af at kigge ud af vinduet og se, om der er frost og sne. Så jeg synes simpelthen bare ikke, det er et vigtigt projekt. Især ikke i et år med store besparelser hele vejen rundt, siger Henrik Arens.
Er det ikke meget flot med over 1000 tilmeldte cyklister?
- Næh, det synes jeg egentlig ikke, byens størrelse taget i betragtning.
Men det er vel godt for både trafikmylder, sundhed og klima, hvis det kan få flere til at vælge cyklen frem for bilen på arbejde?
- Hensigten er fin. Jeg tror bare ikke, det er nogle sensorer, der kan fortælle om cykelstiens temperatur, der kommer til at batte noget. Der tror jeg mere på sikre cykelstier. Det er selvfølgelig en anden prisklasse, men jo flere småforsøg, jo færre penge er der til cykelstier, siger Henrik Arens og tilføjer:
- Vi har så mange projekter i gang, at man ikke engang kan få en oversigt over det. Nogle gange er der selvfølgelig ting, der skal prøves af, men det kan også godt virke som om, der bare skal være projekter nok til projektmedarbejderne, siger han.
Forsøget skal evalueres
Forsøget er endnu ikke afsluttet. Men Teknik og Miljø oplyser, at forvaltningen forventer at evaluere projektet i løbet af foråret.
- Vi har modtaget en masse god feedback fra tilmeldte borgere. Vi tager selvfølgelig alle input og læringer med, når vi evaluerer, oplyser Teknik og Miljø i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.
Tidligere har rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) fortalt, at formålet med forsøget er at få flere til at cykle.
- Vi kan se, at mange vælger bilen, når temperaturerne falder, og vi har en formodning om, at det skyldes bekymringen for glatte cykelstier. Men Aarhus skal være en cykelby hele året.
1061 er for få, erkender rådmand
Adspurgt i dag mener rådmanden fortsat, at projektet henover vinteren har været fint, men flere skal med, hvis censorerne skal sidde der til næste vinter, for 1061 cyklister er for få.
- Jeg har først set tallene i dag, og jeg tænker helt klart, at skal vi fortsætte, skal vi have en bedre markedsføring for at få flere med, siger Nicolaj Bang.
- Tanken er jo, at vi skal have flere til at cykle. Jeg kunne godt tænke mig, at vi gør en indsats for at få flere tilmeldt. 1061 er ikke tilfredsstillende, lyder det fra rådmanden.
Hvorvidt pengene i stedet burde være brugt på cykelstier, vil Nicolai Bang gerne skyde ned.
- Vi er en kommune, hvor vi gerne vil forsøge os med nye tiltag. Jeg kan forstå, at spørgsmålet går på, om vi ikke skal bruge pengene på cykelstier. Jeg lavede en hurtig beregning, og vi kan få 30,5 meter cykelsti for det beløb.
- Nu skal vi lige på den anden side af de sidste frostdage, og så laver vi en evaluering for at se, hvad det koster at fortsætte, om det er pengene værd, og om vi i så fald med en indsats kan få flere med, siger Nicolai Bang.
Sensorerne i cykelstierne er kun sat i retning mod Aarhus – ikke i den modsatte retning.