Lokalt

Nu fravælger læger endetarmen og bruger i stedet mellemkødet i kræftbehandling

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Esbjerg Sygehus har ændret procedure for over 200 patienter mistænkt for prostatacancer. Det betyder færre smerter og mindre ubehag.

Når det handler om den menneskelige krop, kan det betyde alverden, om lægerne går ind med et instrument - eller i dette tilfælde en nål - det ene eller det andet sted.

Også selv om det måske kun drejer sig om ret få centimeter.

Det gælder også for patienter, der skal undersøges for mulig prostatacancer.

At skulle undersøges for cancer er bekymrende nok i sig selv

Jesper Merrild, overlæge på Urinvejskirurgisk Ambulatorium på Esbjerg Sygehus

Den hidtidige procedure var, at prøverne – biopsi-tagningen – gik via endetarmen.

Men det havde den uheldige konsekvens, at det medførte infektion hos 6-8 procenter af patienterne. Det betød, at disse patienter måtte gennem en temmelig hård antibiotikakur.

- Vi har ændret antibiotikaprofylaksen flere gange i håb om at nedbringe dette tal, som vi syntes var for højt. Selve antibiotikabehandlingen gav flere patienter gener fra mave og tarm, siger Jesper Merrild, overlæge på Urinvejskirurgisk Ambulatorium på Esbjerg Sygehus.

Mellemkødet frem for endetarmen

Men nu har man på Esbjerg Sygehus ændret proceduren for de ca. 220 patienter, der årligt kommer til biopsitagning fra prostata pga. mistanke om cancer.

Nu er selve prøvetagningen ændret til at nålen føres gennem mellemkødet i stedet for gennem endetarmen.

- Det foregår i lokalbedøvelse. Vi forventer en infektionsrisiko på 0,5 procent i stedet for. Dette vel at mærke uden antibiotikaprofylakse, så vi får færre behandlinger med antibiotika efterfølgende, siger Vibeke Larsen, der er specialeansvarlig sygeplejerske på Urinvejskirurgisk Ambulatorium.

Selve antibiotikabehandlingen gav flere patienter gener fra mave og tarm

Jesper Merrild, overlæge på Urinvejskirurgisk Ambulatorium på Esbjerg Sygehus

Færre smerter

Esbjerg Sygehus begyndte med den nye procedure den 15. december og har foreløbig været en succes med gode erfaringer.

- En af patienterne har tidligere fået foretaget biopsi via endetarmen for et par år siden. Han skulle nu have taget nye prøver, og denne gang fik han taget prøverne via mellemkødet. Han fortalte, at det ikke gjorde nær så ondt med den nye metode, siger specialeansvarlig sygeplejerske Vibeke Larsen.

- At skulle undersøges for cancer er bekymrende nok i sig selv, men at selve undersøgelsen også gør ondt, kan forstærke bekymringen. Derfor er sygehuset glade for, at der nu findes en ny procedure til prøvetagning af prostata, som er meget mindre smertefuld for patienter, der skal udredes for prostatacancer, siger Jesper Merrild, overlæge på Urinvejskirurgisk Ambulatorium på Esbjerg Sygehus.