Skal vi blitzes, når vi kører over for rødt? I Tyskland har de gjort det i årtier

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Syd for grænsen fungerer teknologien med rødkørselskameraer uden problemer og har gjort det længe.

Mange bilister trykker hellere på speederen end bremsen, når lyset skifter til rødt i krydset, hvor Edwin Rahrsvej rammer Åby Ringvej i det vestlige Aarhus.

Problemet har været kendt i årevis, og den hensynsløse adfærd har da også kostet to unge kvinder livet i det såkaldte ”dødskryds”.

TV 2 Østjylland dokumenterede problemet tilbage i 2021, og nu har mediet igen filmet trafikken i krydset en tilfældig dag i februar, og på bare én time kørte 29 bilister over for gult, mens fire kørte over for rødt.

Spørgsmålet er nu, om en særlig trafikteknologi vil kunne gøre det berygtede krys mindre farligt?

Blitzer bilister på stribe

I Danmark har det ingen konsekvenser for de pågældende bilister, medmindre politiet er fysisk til stede og tager bilisterne på fersk gerning.

Når nogen kører over for rødt, tager kameraet to billeder

Kevin Tolksdorf, leder af trafikkontrol, Flensborg

Men var det samme sket i Flensborg, lige på den anden side af den dansk-tyske grænse, var bilisterne højst sandsynligt blevet fotograferet og have fået tilsendt en bøde, da der her er rødkørselskameraer i mange af byens lyskryds.

- Når nogen kører over for rødt, tager kameraet to billeder. Første gang når man kører over stoplinjen, og anden gang når bilen er midt i krydset. På den måde har vi beviser for, at der faktisk er blevet kørt over for rødt, forklarer Kevin Tolksdorf, der er leder af trafikkontrollen i Flensborg.

Han viser byens rødkørselskameraer frem for TV 2 Østjylland. Den nordtyske kommune tog den nyeste teknologi på området i brug i 2019, men kameraerne er på ingen måde en ny opfindelse, og i Flensborg kan man da også finde rødkørselskameraer helt tilbage fra 1980’erne.

Teknologien bag er velafprøvet og fungerer ifølge Kevin Tolksdorf uden problemer.

- Det er helt normalt overalt i Tyskland. Du må regne med at kunne blive fotograferet, når du kører på vejene. Det handler ene og alene om sikkerhed, siger han.

I gennemsnit fanger rødkørselskameraerne i Flensborg hver måned 110 bilister, fortæller Kevin Tolksdorf.

En teknisk vanskelig opgave ifølge Rigspolitiet

Myndighederne herhjemme har i flere år talt om at sætte rødkørselskameraer op i krydset på Åby Ringvej, men som TV 2 Østjylland flere gange har fortalt, er processen gået i stå, og kameraerne er aldrig kommet op.

Ifølge politikerne i Aarhus’ byråd ligger ansvaret hos Rigspolitiet.

Hos Rigspolitiet lyder forklaringen på, at forsøget med rødkørselskameraer endnu ikke er sat i værk, at der er tale om ”en teknisk vanskelig opgave”, der ”forudsætter implementering af ny og ikke tidligere afprøvet teknologi.”

Det skriver Rigspolitiets pressetjeneste i en mail til TV 2 Østjylland. Her lyder forklaringen videre, at der ikke har været de nødvendige ressourcer til at færdiggøre projektet inden for den angivne tidsramme

Afviser at stille op til interview

TV 2 Østjylland vil gerne spørge Rigspolitiet, hvorfor det er så vanskeligt at implementere og afprøve teknologien med rødkørselskameraer, når fuldt funktionsdygtige kameraer allerede er i drift i vores naboland.

Vi ville også gerne høre, om Rigspolitiet har været i kontakt med myndighederne i Tyskland eller nogle af de andre lande, hvor teknologien i dag bruges med henblik på erfaringsudveksling.

Vi kan ikke gå og vente år og dag på det her

Mona Juul, folketingsmedlem, De Konservative

Rigspolitiet har dog afvist at stille op til et interview og henviser til et tidligere svar givet til Folketingets Retsudvalg tilbage i september.

Her fremgår det, at man planlægger at igangsætte en forundersøgelse om rødkørselskameraer i første halvdel af 2023.

Går til ministeren

Om og hvornår der kommer kameraer op i krydset er altså fortsat uvist, og det er ikke godt nok, mener Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti.

Sammen med Danmarksdemokraterne har Det Konservative Folkeparti derfor spurgt justitsminister Peter Hummelgaard om en status på rødkørselskameraerne, og hvordan han vil sikre, at færdselsloven bliver overholdt i ”dødskrydset”?

- De ulykker, der har været, har været meget alvorlige, og derfor skal der selvfølgelig tages action (handling, red.) meget hurtigt. Hvis kameraer ikke er den løsning, der skal til, jamen så skal der jo andre løsninger på banen. Vi kan ikke gå og vente år og dage på det her, siger hun.

Nye Borgerliges byrådsmedlem i Aarhus, Henrik Arens, har ligeledes bebudet, at han vil tage sagen op med sine partifæller på Christiansborg.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Østjylland om sagen, da han ønsker at svare Folketinget først.