Stor sølvskat fundet på vestjysk mark: - Det er jo vanvittigt

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

51 sølvmønter, der kan dateres tilbage til 1600-tallet, er fundet på en mark i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Biiip, biiip. Kay Walton havde gået på marken i tre dage, da hendes metaldetektor pludselig bippede løs. Frem af jorden kom en lille sølvmønt, og siden fulgte mange flere.

- Jeg havde svært ved at tro på det. Det var jo vanvittigt. Det var fantastisk, siger Kay Walton, der er bosat i Spjald.

Der går langt imellem, at der dukker mønter op i den her størrelsesorden

Sara Hjøllund Sørensen, museumsinspektør, Ringkøbing-Skjern Museum

Skatten, der er fundet ved den lille by Hover nordøst for Ringkøbing, tæller i dag 51 sølvmønter og kan dateres tilbage til den første del af 1600-tallet. Dengang Christian 4. og Frederik 3. var konger.

- Det er temmelig særligt. Der går langt imellem, at der dukker mønter op i den her størrelsesorden. Det sker, at folk finder en hist og her, men så mange, som Kay har fundet herude på én gang, det er ret vildt, siger Sara Hjøllund Sørensen, der er museumsinspektør og arkæolog ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Mønterne skal nu undersøges af arkæologer, inden de bliver sendt til Nationalmuseet, hvor de bliver gjort til danefæ.

- Vi har lidt svært ved at sige noget om, hvordan skatten er kommet hertil - om den er tabt, eller om man har gravet den ned, siger Sara Hjøllund Sørensen.

Skatten blev fundet tilbage i december, men det har været hemmeligholdt indtil nu, da museet skulle være færdige med udgravningerne, før offentligheden blev bekendt med den.