Lokalt

96-årig bliver i sit hjem, så længe hun kan – og her kan det lade sig gøre

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Projektet ’Plejehjem i eget hjem’ har givet borgere mulighed for at kombinere plejehjemmet med at blive boende i eget hjem.

Navnet på postkassen ved det gule parcelhus på villavejen i Haderslev har altid være det samme: Pedersen.

Og står det til 96-årige Grethe Pedersen, bliver det ved at være sådan.

- Jeg kan godt lide at bo her. Vi har selv bygget huset, og det forklarer vel nok, siger hun.

Projektet 'Plejehjem i eget hjem' har givet hende mulighed for at blive boende i det hus, hun fik bygget sammen med sin nu afdøde mand i sommeren 1958, og som hun har boet i lige siden.

Teknologien rykker ind

'Plejehjem i eget hjem' blev lanceret i Haderslev Kommune i sommeren 2021, og der var Grethe Pedersen hurtig til at takke ja.

- Jeg kan godt lide at bestemme i eget hus, siger Grethe Pedersen, der i dag er 96 år.

Med skærme til konsultationer, intelligente kopper, der registrerer, hvor meget væske beboeren indtager, og andre teknologiske tiltag holder kommunen øje med borgeren, selvom plejepersonalet ikke altid er til stede.

De kender mine særheder

96-årige Grethe Pedersen om plejepersonalet, der kommer i hendes hjem

Samtidig er det de samme plejere, der kommer i Grethe Pedersens hjem. Idéen er at skabe en hjemmepleje, der fungerer som et rigtigt plejehjem, men hvor sengen stadig står i beboerens eget hjem.

Og samtidig sparer kommunen penge.

Udsigt til haven

Haven har altid betydet noget særligt for Grethe Pedersen. Derfor var det heller ikke en svær beslutning at udvide huset i 1965 med en havestue, hvor de store vinduer lukker haven ind i stuen.

I dag er hun dog ofte sengeliggende, og derfor er sengen rykket ind i stuen, så hun kan se ud.

- Når jeg ikke er syg, så stepper jeg ud i haven, siger Grethe Pedersen.

Når hun er syg, er datteren, Bente Pedersen, ofte på besøg, og projektet har også haft en stor betydning for hende.

- Det har betydet, at min mor kan være i huset, der betyder så meget for hende. Og jeg kan være tryg, når jeg er hjemme på Fyn, fordi de mennesker, der besøger min mor, kender hende, siger Bente Pedersen.

- Og de kender mine særheder! tilføjer den 96-årige tidligere korrespondent.

Er det kun en spareøvelse?

Når man ser på det udefra, kan det ligne en spareøvelse for kommunen. Men sådan hænger det ikke sammen ifølge Rebekka Buhl Daugaard, der er konstitueret afdelingsleder i Haderslev Kommune.

- Det er ikke noget, vi gør for at spare penge. Det er noget, vi gør, fordi vi mangler et tilbud til den gruppe mennesker, der ønsker at blive hjemme til det sidste, siger hun.

Det betyder dog ikke, at økonomien er uvæsentlig.

- Selvfølgelig følger vi også økonomien, for det er vigtigt at se på, hvad det koster sammenlignet med en plejebolig, og der kan vi heldigvis se, at vi holder os et godt stykke under den pris, siger Rebekka Buhl Daugaard.

For Bente Pedersen betyder det dog også, at hun ofte er hos sin mor, når hun er sengeliggende.

- Det kræver selvfølgelig noget af mig også, at hun bliver i huset. Det er ikke en nødvendighed, men jeg vil gerne give hende igen. Det er jo min mor, og hun har også passet på mig, siger Bente Pedersen.