Lokalt

Nu kører endeligt opgør mellem Netto og keramiker – og sagen vækker opsigt udenfor Danmark

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Sagen, hvor keramiker Anne Black anklager Netto for at have solgt kopier, er i fuld gang i Højesteret. Hun kræver 3 millioner kroner i erstatning.

Det er i disse dage næsten præcis syv år siden, at Frederiksberg-keramikeren Anne Black lagde et Facebook-opslag op, hvor hun anklagede Netto for at kopiere hendes produkter.

Siden da har sagen bevæget sig op igennem retssystemet. Hver gang er Netto idømt erstatning. Beløbene har været lidt forskellige. Nu står det endelige slag i Højesteret.

- Det bliver dejligt at få det afsluttet. Det har været en meget langtrukken sag. Men nogle gange kan det betale sig at være tålmodig, siger Jesper Moseholm, der er medejer af virksomheden Anne Black, der er opkaldt efter hans kone, til TV 2 Kosmopol.

For mit blotte øje ligner produkterne utrolig meget hinanden

Henrik Lübker, direktør, Design Danmark

Kopier?

Højesteret skal nu blandt andet afgøre, om Netto har kopieret tre produkter. En hængepotte, en cylindervase og en skål med låg. Designernes organisation, Design Danmark, støtter keramikeren.

- For mit blotte øje ligner produkterne utrolig meget hinanden. Det ser ud, som om de har forsøgt at få det til at ligne så godt som muligt, siger Design Danmarks direktør, Henrik Lübker.

Principiel sag

Ifølge Anne Blacks advokater, Jens Jakob Bugge og Anders Valentin fra advokatfirmaet Bugge Valentin, kan sagen få stor betydning for fremtidens kopisager.

- Det er en meget principiel sag. Det er første gang, at Højesteret for alvor kan tage stilling til, hvilke bevisregler der gælder i forhold til bevismåling i denne type sager, siger Jens Jakob Bugge.

De håber på en sejr og stor erstatning, som gør det dyrere for dem, der bliver taget i at kopiere.

- Jeg håber, at man som lille virksomhed bliver mindre udsat for efterligninger. Kopieringen bygger i virkeligheden på, at de små virksomheder ikke skal have en stor erstatning, siger Anders Valentin.

I kopisager bliver erstatningen typisk udmålt efter, hvor meget den kopierende virksomhed har omsat for af den kopierede vare. Men Anne Black kræver 3 millioner kroner i erstatning. Det er langt mere, end Netto har solgt keramik for.

Det skyldes, at Anne Black siger, at det har skadet virksomhedens omdømme – dets brand – at Netto solgte varerne til spotpris.

- Så kommer det til at virke, som om Anne Black er associeret med Netto, og at hendes produkter ligger i det prisleje. På den måde sker der en enorm skade på hele Anne Blacks sortiment, på hele hendes forretning, siger Design Danmarks direktør, Henrik Lübker.

En kendt sag

Det er ikke kun i Danmark, at sagen vækker opsigt.

Eric K. Clemons er professor i forretningsstrategi og har i årtier undervist på universiteter som Harvard og Wharton, hvor amerikanske præsidenter og virksomhedsledere tager deres uddannelse. Han opdagede sagen, da han var gæsteforelæser på CBS. Nu er han i Danmark for at følge med i, hvad der sker i Højesteret.

Ifølge ham er det afgørende for sagen, om Højesteret, ligesom Østre Landsret, mener, at Netto har kopieret Anne Blacks markedsføring.

- Du køber Anne Blacks design for at bevise, at du har stil, at du har råd til at købe det, og at du har god smag. Hvis alle kan lade som om, at de er Anne Black, så beviser det hverken, at du har penge eller god smag, hvis du køber et Anne Black-produkt. Så er brandet ødelagt, siger Eric K. Clemons til TV 2 Kosmopol.

Nettos reklamemateriale er da også en vigtig del af Anne Blacks advokaters argumentation. Reklamen er omdelt til halvanden million husstande.

Stort fald i omsætningen

I kølvandet på sagen har Anne Black haft et stort fald i sin omsætning. Ifølge Eric K. Clemons ville det i mange lande være afgørende for størrelsen på den erstatning, der skal udbetales.

- Du ser på, hvor stort et salg der ville have været. Det beregner du ud fra, hvor stort et salg der tidligere har været. Så udregner du forskellen. Det er den skade, der skal erstattes. Det har intet at gøre med, hvor meget Netto har solgt. Det handler udelukkende om, hvor meget salg Anne Black er gået glip af, siger Eric K. Clemons.

Sø- og Handelsretten tilkendte Anne Black en erstatning på 1,5 millioner kroner. I Landsretten blev beløbet sat ned til 300.000 kroner – men Netto blev stadig dømt for kopiering.

Men i Højesteret afviste Salling Group, som ejer Netto, tidligere på ugen at have kopieret keramikeren.

De har ikke ønsket at medvirke i denne artikel. Men i retten sagde deres advokat, at de ikke mener, at Anne Blacks designs lever op til kravene for at være omfattet af ophavsretten.

Kopiering betaler sig

Ifølge Design Danmark er der masser af ophavsretssager, hvor mindre virksomheder oplever, at de bliver kopieret af større virksomheder.

- Det sker hele tiden. Hvis du spørger Anne Blacks advokater, vil de fortælle, at de næsten ugentligt får henvendelser fra designere, der føler, at nogle af de store kæder går deres designs for nært, siger Design Danmarks direktør, Henrik Lübker.

En af de mest kendte kopisager er sagen, hvor keramikerren Kasper Würtz krævede 40 millioner i erstatning af ernæringseksperten Christian Bitz og F&H Group. Han mente, at de havde kopieret en stor del af hans keramiske produkter. Retten gav ham ret, og erstatningen endte på 6,5 millioner kroner.

Men i retten kom det også frem, at Bitz og F&H Group tjente 29 millioner kroner på at sælge kopierne. Og Ifølge Design Danmark kan det ofte godt betale sig at kopiere.

- Der er stærke indikationer på, at det er en forretningsmodel at kopiere, siger Design Danmarks direktør, Henrik Lübker.

- Vi håber, at Højesteret vil fastslå, at det bliver nemmere at løfte beviset for, at man har lidt tab, siger Jens Jakob Bugge.

"Danmark skal beskytte designere"

Designere som Arne Jakobsen, Børge Mogensen og Poul Henningsens har gjort Danmark berømt verden over.

Ifølge Eric K. Clemons er det afgørende at beskytte de små virksomheder, hvis Danmark også i fremtiden vil være kendt for design.

- Da jeg var barn, havde min far en møbelforretning, og jeg blev forelsket i dansk design. Jeg har Arne Jakobsen-stole derhjemme, Ægget og Svanen. Hvis danske designere ikke tjener nogen penge på deres design, holder de op med at designe, siger Eric K. Clemons.

Højesteret afsiger dom 22. marts.