Lokalt

Fåreavler har mistet ni dyr – men kan ikke få hjælp til ulvehegn

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Fåreavler Torben Kousgaard kan ikke få tilskud til et ulvehegn, selvom han allerede har mistet ni dyr til ulveangreb.

I over 20 år har Torben Kousgaard avlet får på en gård lidt udenfor Varde, men lige nu er han bekymret for, hvor længe det kan fortsætte.

Alene det seneste år er antallet af ulve i Danmark fordoblet fra 14 til 29 styks.

Det viser tal fra Miljøstyrelsen. På samme vis er antallet af ulveangreb mod husdyr også fordoblet det seneste år fra 16 til 32, viser tallene.

- Det ser ud til, at der kommer mange ulve de næste år, og det er noget, vi virkelig skal lære at forholde os til, for det bliver et stort problem, hvis vi ikke gør noget nu, siger Torben Kousgaard.

Vil have ulvezone i hele Jylland

Hovedårsagen til Torben Kousgaards bekymring er, at han avler sine får i et område, der ikke er udpeget til ulvezone.

Det er Miljøstyrelsen, der har udpeget to specifikke områder i Danmark, hvor der er forhøjet risiko for ulveangreb, og derfor kan landmænd inden for de to områder få tilskud fra staten til at opsætte særlige hegn mod ulvene.

Hegn der har vist sig særdeles effektive til at holde ulve ude. I 2022 er der nemlig ikke registreret et eneste ulveangreb bag de specielle hegn.

Torben Kousgaard har allerede mistet ni dyr til ulven.

Men fordi han bor uden for ulveområderne, skal han selv betale, hvis han vil have ulvehegn på sine 32 kilometer indhegning.

- Hele Jylland bør være en ulvezone, så vi kan få tilskud til det ulvesikre hegn, og så kræver det, at staten kommer til lommerne, siger Torben Kousgaard.

Naturchef ved Landbrug & Fødevarer, Karen Post Bache, er er medlem af den gruppe, der rådgiver miljøministeren i spørgsmål om ulvene.

Hun fortæller, at forslaget allerede er blevet bragt op på Christiansborg.

Beskyttet af EU

Faktisk er Karen Post Bache klar til at gå skridtet videre og kigge på, om det er nødvendigt at påbegynde en regulering af ulvebestanden. Men et sådant tiltag kan vise sig yderst svært at gennemføre.

- Ulven er beskyttet efter EU-regler, og det er dem, der pålægger Danmark den strenge beskyttelse af ulven, men det er helt relevant at snakke om, hvor mange ulve vi skal have i Danmark, fortæller hun.

Torben Kousgaard har ikke noget imod, at ulven er i Danmark, men han mener ikke, det skal være på bekostning af fåreavlerne.

Derfor håber de i alt godt 140 sydvestjyske fåreavlere, at der snart sker noget, for det bliver svært at holde ulven ude, hvis der ikke kommer økonomisk hjælp til både hegn og vedligehold af det.