Lokalt

Nordjyske kirker holder fast i store bededag – opfordrer konfirmander til at tage en "pjækkedag"

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

I Hals og Hou kan konfirmanderne beholde store bededag som festdag i 2024, hvis de ønsker det. Ellers kan de frit vælge mellem tre andre datoer.

Mange kirker er lige nu i fuld gang med at bladre i kalenderen for at finde alternative datoer til næste års konfirmationer som erstatning for den nu skrottede store bededag.

Men i Hals og Hou Kirker forbliver kalenderen lukket, for alt kører videre som planlagt. Det har menighedsrådet netop besluttet på et møde tirsdag aften.

- Vi har valgt, at vores konfirmander får lov at blive konfirmeret på store bededag – i de næste to år. Vores fokus har været at lave den bedste løsning for både konfirmanderne selv og forældrene, men vi har også tænkt meget på de erhvervsdrivende i byen, siger sognepræst i Hals og Hou Kirker Christian Roar Pedersen.

For at tilgodese alle vil kirkerne også tilbyde tre andre datoer som alternativer til store bededag – for her ved man, at det kan være svært at lokke gæster til sin fest fra nær og fjern, når dagen fremover ikke længere er en helligdag.

HER ER KONFIRMANDERNES VALGMULIGHEDER I HALS OG HOU KIRKER I 2024

  • Fredag 26. april (store bededag)

  • Lørdag 27. april

  • Søndag 28. april

  • Lørdag 4. maj

Få muligheder i lille by

For menighedsrådet har det været afgørende at respektere de planer, mange familier har lagt for den store dag flere år ud i fremtiden.

- Folk har booket plads mange år i forvejen, og fordi vi er en lille by, er der ikke så mange lokationer at vælge mellem. Så derfor ville der være nogle, der ikke bare kunne lave planerne om, siger Christian Roar Pedersen.

Sognepræsten anerkender, at det store problem kan blive at få gæsterne til at komme på en dag, der ikke længere er en national fridag.

- Men så må de tage en fridag eller en pjækkedag. Det lyder det til, at der i forvejen er mange, der har tænkt sig at gøre dagen til sådan én, siger han.

Enigt menighedsråd

Konfirmanderne får om kort tid besked fra Hals og Hou Kirker omkring de mulige datoer, og så kan de ellers bare vælge den dato, der passer dem bedst.

- Sådan gør vi i forvejen – nu bliver det så bare sådan, at store bededag også er i spil, selvom andre går uden om den. Måske skal de til familiefest eller noget andet en dag, og så vælger de sig jo bare ind på den dag, der så passer dem, siger Christian Roar Pedersen.

Beslutningen om at lade konfirmanderne beholde store bededag var nem for menighedsrådet.

- Vi var enige hele vejen rundt, for vi tænker meget ens om det. Vi er trætte af, at store bededag bliver nedlagt, men det er et vilkår. Jeg forestiller mig, at dagen går i sig selv med tiden. Så om et par år vil folk alligevel ikke vælge den, selv hvis de kunne, siger han.