Lokalt

Melding om flere angreb: Universiteter og styrelse også ramt

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

En styrelse og tre universiteter bekræfter, at de har været udsat for cyberangreb. En mystisk gruppe har taget skylden for angrebene.

Seks danske universiteter og fire myndigheder har angiveligt været angrebet af hackergruppen Anonymous Sudan.

Det skriver gruppen i hvert fald på det sociale medie Telegram, hvor de også har taget skylden for et tidligere hackerangreb mod Københavns Lufthavn og søndagens nedbrud på hjemmesider i Region Hovedstaden.

Angrebene på de seks universiteter og fire myndigheder skulle være udført torsdag og søndag i sidste uge. Indtil videre kan Energistyrelsen og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet og Aalborg Universitet bekræfte, at de har været udsat for hackerangreb, oplyser de til TV 2 Kosmopol.

I Energistyrelsen betød angrebet, at hjemmesiden var nede i omkring en time mellem klokken 16.50 og 17.40 søndag.

På DTU var to servere nede i henholdsvis et og tre minutter mellem klokken 7.39 og 7.44 torsdag morgen, hvilket betød, at enkelte brugere kan have fået en fejlmelding på hjemmesiden.

På Københavns Universitet var angrebet også kortvarigt, og det var universitetets intranet, der blev ramt. Aalborg Universitet oplyser, at deres hjemmeside også blev angrebet, men at den ikke blev påvirket af det.

Roskilde Universitet (RUC), der ifølge hackergruppen skulle have været udsat for angreb, afviser derimod over for TV 2 Kosmopol, at det skulle være tilfældet.

Se den fulde liste over påståede angreb her.

Her er dem, Anonymous Sudan selv siger, de har angrebet

Offentlige myndigheder:

Universiteter:

  • Københavns Universitet (KU)
  • Danmarks tekniske Universitet (DTU)
  • Roskilde Universitet (RUC)
  • Aalborg Universitet
  • Syddansk Universitet
  • IT-Universitet (ITU)

TV 2 Kosmopol har kontaktet alle på listen, men kun Energistyrelsen, DTU, RUC, Aalborg Universitet og Københavns Universitet er vendt tilbage med svar. Folketinget har ikke ønsket at svare.

Kilde: Anonymous Sudans Telegram

De pågældende angreb har været såkaldte overbelastningsangreb, som ikke er særlig skadelige, lyder det fra Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet og landstræner for cyberlandsholdet.

Det sker ved, at en masse hackede computere, kameraer og andre enheder bliver brugt som en hær, der skal overbelaste en hjemmeside, så den laver fejlmelding.

- Man tager hjemmesiderne midlertidigt ned, men de er oppe at køre igen, så snart angrebet er ovre. Man har altså ikke hacket sig ind i et system og eksempelvis fået adgang til personfølsomme oplysninger, siger Jens Myrup Pedersen til TV 2 Kosmopol.

Så det har været mere ”træls”, end det har haft egentlig betydning, understreger han.

Det kan ikke bekræftes, at det er Anonymous Sudan, der står bag angrebene. Flere eksperter peger på, at gruppen har forbindelser til Rusland.

Ifølge gruppens beskeder på Telegram angriber de hollandske, svenske og danske hjemmesider som konsekvens af koranafbrændinger i de pågældende lande.

Jens Myrup Pedersen er dog meget varsom med at spekulere i, hvem der står bag, og hvad deres dagsorden er.

- Handler det om Rasmus Paludans koranafbrændinger eller om at skabe splid mellem EU og Tyrkiet om Sveriges NATO medlemskab, som nogle mener? Det er meget svært at gennemskue, siger han.

Hvorfor universiteterne bliver ramt

Da gruppen torsdag annoncerede, at de havde angrebet seks danske universiteter, skrev de følgende:

- Den danske uddannelsessektor blev taget ned på grund af afbrændingen af koranen.

Det er dog en sandhed med modifikationer.

- Vi kan se en øget trafik, men vi har så solidt, bredt et netværk i forskningssektoren, så sådan nogle overbelastningsangreb kan ikke lægge serverne ned så nemt, lyder det fra Henrik Larsen, Chef for DKCERT, der overvåger cybersikkerheden i uddannelses- og forskningssektoren.

Men hvorfor er hackerne i første omgang gået efter universiteterne?

- Cyberaktivisme handler om at ramme nogle mål, der er tydelige i samfundet, og det er universiteterne jo, siger han.

Henrik Larsen er ikke i tvivl om, at det handler om at få opmærksomhed:

- Det er det samme som at stille sig foran en ambassade med nogle skilte. Der er ikke noget økonomi i det, ikke nogen afpresning. Det handler om opmærksomhed, siger han.

Små angreb er faktisk godt

Ifølge Jens Myrup Pedersen er antallet af cyberangreb mod Danmark på sit absolut højeste nogensinde.

- Der er mere aktivitet mod Danmark, end der nogensinde har været.

Han mener, at vi godt kan vænne os til at den her type overbelastningsangreb bliver mere og mere normale fremover.

Og det er faktisk positivt i det store billede, hvis vi skal forbedre vores ”cyberimmunitet”, mener han.

- Hvis man altid bliver prikket på med de her små angreb, så bliver ens organisation også bedre til at håndtere dem og altid være på dupperne, siger han.