Dyrepasser fik en overraskelse: - Det er sådan noget, man drømmer om at prøve

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Dyrepasser Bjarke Nørgaard Samuelsen fik sig noget af en overraskelse, da giraffen Shani pludselig fødte.

I girafstalden hos Ree Park Safari er der lige nu lykkelige omstændigheder. Sidste weekend kom der nemlig nyt liv, da giraffen Shani fødte en lille – men alligevel stor – ny midt i morgenfodringen.

Det var dyrepasser Bjarke Nørgaard Samuelsen, som mødte ind til fødslen. Og den kom bag på ham.

- Vi havde forberedt os på, at kalven skulle komme inden for en måned, men da hun (Shani, red.) drejede sig rundt, kunne jeg se, at hovedet var ude, fortæller han.

Og så fik dyrepasseren travlt.

- Jeg skyndte mig at fodre alle de andre giraffer, så de gik væk, og hun kunne få lidt fred.

Det er sådan noget, man drømmer om at prøve

Bjarke Nørgaard Samuelsen, dyrepasser

Vigtig fødsel

Giraffen, som er en Rothschild-giraf, findes i naturen udelukkende på beskyttede savanner i det østlige Afrika. Det fortæller direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard.

- Det går halvskidt for girafferne. Dem har der ellers været mange af gennem tiderne, men deres leveområder forsvinder, forklarer han.

Derfor er fødslerne af giraf-arten vigtige, og Ree Park Safari er med i et internationalt avlsprogram, som skal sikre bestanden.

GIRAFFER I REE PARK SAFARI

I naturen går giraffer i grupper, som ikke nødvendigvis er faste. De er meget selskabelige dyr, som går i større eller mindre flokke, men det kan altså godt skifte fra dag til dag.

I Ree Park Safari er det en smule anderledes. Her har man en flok giraffer, som består af flere køer og én enkelt tyr, som parrer køerne, når de er i brunst.

Ifølge direktør Jesper Stagegaard, er det "lidt af et cirkus" at finde ud af, præcis hvornår det lykkes med parringen og altså dermed også, hvornår man skal regne fra i forhold til at gætte på, hvornår der kommer en ny til flokken.

I øjeblikket er der lidt udskiftning i flokken, fordi den gamle tyr Oskar, som var en aldrende herre, er blevet aflivet. Det skete for en måneds tid siden. En ny tyr er på vej til Ree Park Safari. Oskar er far til den nyfødte kalv.

Kilde: Jesper Stagegaard, direktør, Ree Park Safari

Jesper Stagegaard glæder sig over fødslen – også selvom det ikke er en sjældenhed med giraffødsler i fangenskab.

- Det er ikke supersensationelt, men vi synes jo, det er fantastisk hver evigt eneste gang. Giraffer er store og svære at have med at gøre, og der skal ingenting til, før de stresser. Så det er kvalitetsstempel, at man rent faktisk får dem til at føde, siger han.

Stor oplevelse

For Bjarke Nørgaard Samuelsen var det en stor oplevelse at overvære fødslen.

- Giraffer føder som regel om natten. De er savannedyr, som går lidt for sig selv og føder, når der er ro på, så det var noget helt unikt. Det er sådan noget, man drømmer om at prøve, siger han.

I sine 10-12 år som dyrepasser er det første gang, han oplever det. I Ree Park Safari har man omkring en giraffødsel hvert eller hvert andet år.

- Jeg gav det lige tre-fire timer, inden jeg gik tilbage til stalden, så de fik noget ro. Jeg åbnede stalddøren, så de andre i flokken gik ud, og jeg kunne få sluset moren og kalven over i en anden boks. Vi har et par store girafkalve på næsten to år, som kunne høre smasken og blev meget interesseret, siger han med et grin.

Han regner med, at Shani og hendes kalv skal gå for sig selv i en uges tid, inden de igen bliver lukket ind til resten af flokken.