Lokalt

Ny type barselsgruppe hitter i København

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt er med i en forældregruppe – et nyt tiltag i København for nybagte forældre.

Tilværelsen som forældre er ny for Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt.

Deres søn Topper er kun fire måneder, og derfor er gråd, bleer, frustrationer og selvfølgelig kæmpe glæde ting, der fylder meget for dem.

Derfor kan det være rart at snakke med andre, som står i samme situation.

Normalt får nybagte mødre tilbuddet om at blive del af en gruppe af andre, der lige har født.

Men Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt er begge fædre og har fået Topper via en surrogatmor. Derfor skulle parret spørge om lov, hvis de ville være med i en mødregruppe.

Det var der dog ikke behov for. De blev nemlig tilbudt at komme med i en forældregruppe i København – et helt nyt tilbud til nybagte forældre, som i højere grad understøtter farens rolle til gode for barnet. Noget, som allerede findes i knap 20 andre kommuner.

- Her bliver vi lukket ind på lige fod med alle andre. Det føles virkelig naturligt for mig og virkelig rart. Det er lidt grotesk, at det først sker nu. Jeg tror, at alle forældre får noget ud af det, siger Peter Ahlén.

Mødes hver onsdag

I den gruppe, som Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt er en del af, er de i alt fire par. De mødes hver onsdag til boller og kaffe hjemme hos hinanden. De har også planer om en tur i Zoologisk Have.

Hver anden onsdag mødes de om formiddagen og hver anden onsdag om eftermiddagen, så dem, der ikke er på barsel, også kan være med.

- Sidste gang var vi hjemme hos os. Her blev de og spiste butterchicken, og vi fik også en øl. Det kan blive et endnu større fællesskab, fordi begge parter er der, siger Peter Ahlén og uddyber:

- Ofte er manden ikke med i de her grupper, men man står ret alene som førstegangsforældre, og man kan få lige så meget ud af at høre, hvordan andres kærester, koner og mænd reagerer, fortsætter han.

Et projekt på Nørrebro

Grupperne er begyndt som et forsøg for Københavns Kommune i området på Nørrebro og Bispebjerg.

Her indgår begge forældre i en forældregruppe fra fødslen af, uanset om de er på barsel.

Det er startet af en ung, nyuddannet sundhedsplejerske ved navn Emilie Grønfeld Wille, som både har startet de nye grupper op og skrevet opgave om det på sit studie. Hun har siden 1. september opstartet de nye grupper.

- Det er blevet en rygende succes. Jeg har opstartet 71 forældregrupper, hvor der i samme periode er opstartet 65 mødregrupper. Nu er det grebet så meget om sig, at tre af mine kollegaer hjælper med at starte grupper op, siger hun.

Hun kalder det ”forældregrupper”, fordi hun ikke synes, at ”barselsgrupper” er inkluderende nok, da begge parter sjældent er på barsel samtidig.

Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune besluttede 1. februar i år, at nybagte forældre skal have mulighed for at blive en del af en ”barselsgruppe” frem for blot at få tilbuddet om en mødregruppe.

Det betyder, at forældre uanset køn fremover vil blive tilbudt at være en del af et nyt netværk.

Men der skal være plads til begge forældre, hvad end det er mænd eller kvinder. Det er vigtigt for barnet, at begge forældre føler sig set og anerkendt i den første tid, mener Emilie Grønfeld Wille.

- Forældrene føler sig set, anerkendt og ligeværdige i forældregrupperne. Det er ekstremt vigtigt, hvis man gerne vil have, at forældre er engagerede i deres forældreskab og deres børns liv, siger hun.

- Særligt i det første år er det vigtigt, at forældrene føler sig ligeværdigt inkluderet. Den helt tidlige tilknytning til to omsorgspersoner har en ekstremt stor betydning for børns trivsel gennem resten af deres liv, fortsætter hun.

Kræver ekstra finansiering

Emilie Grønfeld Wille startede også den forældregruppe op, som Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt er en del af. Her var hun med til opstartsmødet, hvor hun hjalp gruppen med at forventningsafstemme og gav eksempler på, hvordan en forældregruppe kan fungere.

Medlemmerne af Børne- og Ungdomsudvalget blev også forelagt muligheden for at prioritere barselsgrupper til begge forældre. Det kræver dog, at der politisk prioriteres midler til det i budgettet for 2024.

Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at udbredes projektet til resten af hovedstaden, hvor en sundhedsplejerske er med på opstartsmødet, så er der en merudgift på cirka 2 millioner kroner årligt.

Emilie Grønfeld Wille medgiver, at det koster arbejderstimer til en sundhedsplejerske, men hun mener, at det er godt givet ud.

- Det er en kulturændring. Man er nødt til at bruge energi på at sætte folk ind i, hvordan man skaber den bedste gruppe, siger hun.

Og måske er der en kulturændring – og en pose penge til sundhedsplejerskere – på vej.

Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har bestilt et budgetnotat om faciliterede forældregrupper, der skal indgå i de politiske forhandlinger om budgettet.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) er også positiv over for at afsætte en pose penge til opstarten af grupper målrettet nybagte forældre.

Glad for en tovholder

For Peter Ahlén og Jonathan Bergholdt var det indledende møde med sundhedsplejersken meget vigtigt for gruppen, fordi der ikke er meget overskud som nybagt forælder i forvejen.

De mener, at der er behov for, at man bliver skubbet en smule.

- Jeg tør næsten godt sige, at hvis vi bare havde fået listen med, hvem der er i vores gruppe, så var der intet sket. Det med, at der er en tovholder, som hjælper med at sætte det i system, betyder rigtig meget. Det er ikke meget, sundhedsplejersken gør, men det er den smule, der betyder rigtig meget, siger Peter Ahlén.

I første omgang er det besluttet at fortsætte projektet ned barselsgrupper for den barslende uanset køn, da denne løsning ikke kommer til at koste kommunen ekstra.

Det forventes at blive implementeret i hele Københavns Kommune fra 2. kvartal af 2023.