Lokalt

Verdens største krydstogtskib har bestilt kæmpe ordre i Herning: - Vi er meget stolte

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

I 2024 kommer Icon of the Seas til at stævne ud på sin jomfrurejse. Her bliver det med tæpper fra Herning-virksomheden Dansk Wilton.

For en virksomhed er det som regel hverdag at modtage bestillinger på varer, men det er alligevel sjældent, at en enkelt ordre har en størrelse på 175.000 kvadratmeter.

Ikke desto mindre var det, hvad Herning-virksomheden Dansk Wilton oplevede, da den i november blev kontaktet af et af verdens største krydstogtrederier, Royal Caribbean Cruises.

På et eller andet plan er vi jo nok blandt de globalt førende aktører inden for den her industri

Søren Sonne, administrerende direktør, Dansk Wilton

Her bestilte det norsk-amerikanske rederi nemlig tæpper til det, der på et tidspunkt bliver til verdens største krydstogtskib. Skibet med navnet Icon of the Seas er lige nu ved at blive bygget på et værft i Finland, og det forventes at stævne ud på sin jomfrurejse i 2024.

Det betyder, at der lige nu knokles på højtryk i Herning for at få tæpperne klar.

- Det er en kæmpe ordre for Dansk Wilton, som vi selvfølgelig er meget stolte over, fortæller Søren Sonne, der er administrerende direktør hos Dansk Wilton.

Dansk Wilton er en tæppeproducent, der holder til i Birk øst for Herning, og den blev grundlagt i 1953. I dag eksporterer den 99 procent af sine tæpper, og det er med tiden lykkedes virksomheden at sætte sig på en stor del af verdensmarkedet for krydstogtskibe.

- Næsten 75 procent af alle de krydstogtskibe, der sejler rundt i verden, har tæpper fra Dansk Wilton. Så på et eller andet plan er vi jo nok blandt de globalt førende aktører inden for den her industri, fortæller Søren Sonne.

Spændende, at tæpperne kommer rundt i hele verden

Virksomheden producerer typisk imellem 600.000-800.000 kvadratmeter tæpper om året, og derfor er en produktion på 175.000 kvadratmeter en stor opgave selv for en virksomhed med en del erfaring på området.

Derfor er det også noget, der bliver bemærket hos de medarbejdere, der har direkte kontakt med tæpperne.

- Det er da meget sjovt. Jeg synes, at det er spændende at vide, at tæpperne kommer rundt i hele verden, fortæller Hanne Stenby, der er produktionsmedarbejder hos Dansk Wilton i Herning.

Rederier vælger typisk gulvtæpper til krydstogtskibe, fordi de reducerer støj og er med til at skabe et godt indeklima. Tæpperne til Icon of the Seas skal bruges på det meste af skibet – blandt andet i kabiner og suiter, hvor det er vigtigt, at de passer præcist.

Derfor er der mange ting, der kan gå galt i processen, og Hanne Stenby er derfor én af dem, som er med til at sikre, at der ikke opstår fejl.

- Jeg står og tjekker fejl på det, der kommer fra væverne. Der kan jo opstå mange forskellige typer af fejl som trådmangel eller indsyninger, så det skal vi have rettet, inden tæpperne kommer videre, så de er 100 procent i orden, fortæller Hanne Stenby.

De første 70.000 kvadratmeter tæpper fra Dansk Wilton forventes at være færdige i løbet af i år.