Lokalt

Undsluppen kænguru lever og trives på Lolland

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Det er nok de færreste danskere, der har besøg af en kænguru med jævne mellemrum. Ikke desto mindre er det tilfældet for borgerne i Øster-Ulslev.

”Stop den lille kænguru, før den hopper igen.”

Sådan lyder den velkendte børnesang af Rolf Harris. Men at stoppe en kænguru er ikke så nemt igen.

Flere gange igennem årene har TV ØST kunne fortælle om en kænguru, der besøger baghaver og marker rundt om på det østlige Lolland, og som er noget svær at indfange.

Det kan blive et problem for kænguruen at overleve en meget kold vinter, hvor den ikke har tilstrækkelig adgang til føde

Thomas Jørgensen, dyrepasser ved Guldborgsund Zoo

Og nu har den igen været på spil. Denne gang var det Pia Errebo fra Øster Ulslev, der fik fornemt besøg.

I Facebook-gruppen 'Lolland-Falster Lovestorm' har hun lagt billeder op af den cirka en meter høje kænguru, der snuser rundt i hendes have. Kænguruen er af arten wallaby, som er en mindre art af kænguruer.

Kigger tit forbi

Men det er ikke første gang, at kænguruen lægger vejen forbi Pia Errebos have. Det gør den faktisk med jævne mellemrum.

- Den kommer tit forbi. Jeg kan kende den, fordi den har noget hvidt på brystet. Jeg synes, at det er hyggeligt, siger Pia Errebo.

Pia Errebo tilføjer, at hun synes, at den ser ud til at klare sig fint.

- Det er selvfølgelig synd for den, at den er alene, da kænguruer er flokdyr. Men ellers synes jeg, at den ser ud til at klare sig fint. Den har en tyk pels i hvert fald, siger hun.

Om det er den samme kænguru, der første gang blev set på egnen i 2014, vides ikke, men det er sandsynligt.

Kan blive invasiv

Igennem årene har der været flere spekulationer i, hvor kænguruen kommer fra.

Pia Errebo er sikker på, at kænguruen har været i fangenskab og er sluppet fri. Og det er Thomas Jørgensen, dyrepasser ved Guldborgsund Zoo & Botanisk Have, enig i.

Video: TV Øst

Det er ifølge ham ikke et stort problem, at den lever i det fri. Han påpeger dog, at det kan blive problematisk, hvis den formerer sig, da den derved kan blive invasiv.

- Der er en sandsynlighed for, at de kan ødelægge vegetationen. En enkelt kænguru gør ingen skade, men er heller ikke til nogen gavn. Jeg tænker, at det er lidt uheldigt, at den lever frit, siger han.

Tilpasningsdygtig kænguru

Selvom det kan være fristende at fodre kænguruen, skal man lade være med det, siger dyrepasser Thomas Jørgensen.

- Man skal ikke begynde at fodre den. Så længe at der er nok med græs, rødder og bak, kan den sagtens overleve. Og der er stor sandsynlighed for, at den faktisk kan leve længe, siger han.

Wallaby-kænguruer er tilpasningsdygtige, og det kommer ikke bag på Thomas Jørgensen, at kænguruen har kunnet overleve i det danske klima.

- Det overrasker mig ikke med de vintre, vi har haft. Men det kan blive et problem for kænguruen at overleve en meget kold vinter, hvor den ikke har tilstrækkelig adgang til føde, siger han.

Guldborgsund Zoo & Botanisk Have fortæller, at de har de kænguruer, de skal have.

- Vi har desværre ikke plads til den. Men i samråd med dyrlæger ville man godt kunne tilføje den i en allerede-eksisterende kænguruflok et sted, siger dyrepasser Thomas Jørgensen.

Knuthenborg Safaripark oplyser også til TV ØST, at kænguruen ikke er deres. Det er heller ikke planen, at kænguruen skal blive en del af deres kænguruflok.