Lokalt

Uhelbredeligt sygs historie har skabt massive reaktioner – nu er han kommet i bad for første gang i et år

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

David Grønfeldt Petersen har i mere end et år ikke kunnet komme i bad i eget hjem. Onsdag fik han et stort ønske opfyldt.

Onsdag var en stor dag for David Grønfeldt Petersen. Efter mere end et år uden at kunne komme i bad i sit eget hjem var det endelig tid.

Håndklæde, shampoo og skiftetøj var derfor tæt pakket i tasken, da TV 2 ØSTJYLLAND mødte ham. På det tidspunkt var bilen, som skulle køre ham til Plejecenter Violskrænten, lige på trapperne.

- Jeg glæder mig. Det bliver skønt at kunne blive vasket ordentligt, være under den varme bruser og føle sig rigtig ren, sagde David Grønfeldt Petersen, inden det var tid til afgang.

Norddjurs Kommune havde tilbudt at køre ham fra landejendommen ved Trustrup på Djursland til et plejecenter i Grenå, hvor personalet ville give ham et bad.

Arbejdsmiljøregler står i vejen for et hjemmebad

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt, at plejepersonalet ikke må hjælpe David Grønfeldt Petersen i bad, da det ikke er forsvarligt ifølge en arbejdspladsvurdering.

Jeg har oplevet, at hjælperne har følt, at de er blevet udstillet som problemet, men det var aldrig meningen

David Grønfeldt Petersen

Han har en hjernetumor, er uhelbredeligt syg, og sygdommen har gjort ham lam, så han ikke selv kan bevæge sig rundt.

Derfor har David Grønfeldt Petersen ikke været i bad i eget hjem i mere end et år, men bliver i stedet vasket med vådserviet.

Se TV 2 ØSTJYLLANDs første indslag om David Grønfeldt Petersens situation her:

Video: TV 2 Østjylland

Arbejdspladsvurderingen peger på, at døren ind til badeværelset er for smal, at transport over flere typer underlag og dørtrin er et problem, og lægger desuden vægt på, at der kan opstå uhensigtsmæssige vendinger og vrid for personalet på turen.

Overvældende mange reaktioner

Siden David Grønfeldt Petersen fortalte sin historie, er det væltet ind med reaktioner.

- Jeg har fået rigtig mange beskeder fra det meste af landet. Der er mange, som har skrevet tak for at starte debatten, men selvfølgelig har der også været Facebook-krigerne, fortæller David Grønfeldt Petersen.

Nogle henvendelser har også været meget konkrete.

- Der er folk, som har skrevet og ringet, at de gerne vil hjælpe mig i bad, enten hjemme eller ude i byen, siger han.

Desværre har han også oplevet, at plejepersonalet har følt sig ramt af hans kritik.

- Jeg har oplevet, at hjælperne har følt, at de er blevet udstillet som problemet, men det var aldrig meningen. Det er mere den manglende løsning, som er problemet, siger David Grønfeldt Petersen og fortsætter:

- Jeg har faktisk oplevet, at de fleste rigtig gerne vil give mig et bad, hvis de måtte.

Politisk skabte historien også reaktioner, hvilket fik den østjyske folketingspolitiker Nick Zimmermann (DF) til at stille spørgsmål til socialministeren i sagen.

En ny mand

Efter en times besøg kom David Grønfeldt Petersen ud fra Plejecenter Violskrænten – glad og med fornyet energi.

- Hold kæft, hvor var det rart lige at komme under en bruser. Det var skønt at mærke strålerne ned over ryggen, nakken og hovedet igen. I dag er en god dag, men jeg kan godt mærke, at jeg er lidt brugt nu, siger han.

Oplevelsen har givet ham håb om, at han snart kan få lov til igen at komme i bad.

- De har snakket om, at jeg skal afsted en gang om ugen, fortæller David Grønfeldt Petersen.

En god løsning

TV2 ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få svar fra Norddjurs Kommune på, hvorfor David Grønfeldt Petersen nu kan komme i bad. Sundhed- og omsorgschef Anne-Marie Bentzen har sagt nej til et interview. Borgmester Kasper Bjerregaard (V) er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Formand for Voksen- og Plejeudvalget, Mads Jensen (K), skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND:

"Jeg er glad for, at borger og kommune er kommet frem til en god løsning. En løsning, alle kan sige ja til, og som tilgodeser vores medarbejdere.“