Kvinde følte sig presset til at være nøgen i vinterbadeklub

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det er ikke tilladt at tildække sig med andet end et håndklæde i den kommunale sauna ved Almind Sø. Det pressede Heidi Møller.

Nøgenbadere har været genstand for stor debat i Silkeborg. Og nu står en af de tidligere medlemmer frem og fortæller, at hun har følt sig presset til at smide tøjet i vinterbaderklubben Almindwellet.

Heidi Møller er førtidspensionist og vinterbader, fordi det hjælper på hendes daglige smerter.

Derfor startede hun med at vinterbade ved Almindsø som en del af Almindwellet.

Hun følte dog, at der blev set skævt til hende, fordi hun helst ville beholde badetøjet på.

- Jeg har oplevet, at der bliver set skævt til os, der har badetøj på. Inde i saunaen vil jeg rigtigt gerne komme, men jeg må ikke have mit badetøj på derinde, fortæller Heidi Møller.

Det er klart, at der ikke er nogen, der skal føle sig tvunget til ikke at have tøj på

Johan Brødsgaard (R), formand, Kultur,- Fritids,- Outdoor- og Idrætsudvalg, Silkeborg Kommune

Søndag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at ikke alle søndagsgæster ved Almind Sø i Silkeborg er lige begejstrede for de nøgne kroppe, der hopper i vandet ved søbadet.

- Børn på to-fire-seks år er i den højde, hvor det eneste, de oplever, er numser, tissemænd og tissekoner. Jeg synes ikke, de skal udsættes for alle de numser, sagde beboer i området Per Rosted Bang.

Ingen badetøj i saunaen

Der er ingen regler i foreningen om, at man skal bade nøgen. Der er dog en regel om, at man ikke må have badetøj på i saunaen – ifølge foreningen selv skyldes det hensyn til hygiejne.

Det er tilladt at dække sig selv til med et håndklæde.

Men Heidi Møller blev afvist, da hun ville bruge enten en badekåbe eller en badeponcho.

- Jeg synes, at det er irriterende, og jeg synes, at det er ærgerligt, at der ikke er plads. Jeg kan sagtens se på dem, der er nøgne; det må de selv om. Men jeg føler ikke, at der er plads til os andre oppe i saunaforeningen, siger Heidi Møller.

Se indslaget fra TV2 Østjylland her. Video: TV 2 Østjylland

Anlægget ved Almind Sø er kommunalt, men bliver drevet af Almindwellet, der har cirka 2500 medlemmer.

Og derfor mener Heidi Møller, at der bør være plads til folk, der ikke ønsker at være nøgne.

- Det er et kommunalt tilbud, og de skriver, at det er en forening for alle, men jeg synes ikke, at det er en forening for alle, siger hun.

Hvis man virkelig ikke føler sig velkommen hernede, så er det selvfølgelig trist

Kasper Fenger, medlem af vinterbadeklub

Johan Brødsgaard (R), der er formand for Kultur,- Fritids,- Outdoor- og Idrætsudvalg i Silkeborg Kommune, fortæller, at kommunen vil kigge på sagen.

- Foreningen kan ikke kræve, at man ikke må være tildækket, så vi går selvfølgelig som kommune ind og tager en dialog med foreningen, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- Det er klart, at der ikke er nogen, der skal føle sig tvunget til ikke at have tøj på.

Der er plads til alle

Hos medlemmerne af Almindwellet kan de ikke genkende Heidi Møllers oplevelse.

- Jeg kan godt forstå, at man ikke har lyst til at være nøgen. Reglerne er jo sådan, at du godt kan gå frem og tilbage og bade i badetøj. Det er kun i saunaen, at det er et krav, at man er nøgen. Og det er egentlig rent hygiejnemæssigt, forklarer Kasper Fenger, der er medlem af vinterbaderklubben.

Han fortæller, at man også er meget velkommen til at dække sig selv til i saunaen med et håndklæde.

- Hvis man virkelig ikke føler sig velkommen hernede, så er det selvfølgelig trist. Jeg tror måske, at man skal være åben omkring det og snakke med dem, der er hernede – så finder man hurtigt ud af, at det ikke er et problem, siger Kasper Fenger.

Ifølge bestyrelsesformanden i Almindwellet er det heller ikke en ny ting, at man kun må bruge et håndklæde i saunaen.

- Dette har været bestyrelsens helt klare holdning siden foreningens start i 2020 – og dette synspunkt har trods intern debat, blandt andet på Facebook, mødt næsten 100 procent opbakning på diverse generalforsamlinger. Hvis man ønsker at være påklædt i saunaen, må man finde andre steder – for eksempel i svømmehaller, siger bestyrelsesformand Freddy Skovbo i et skriftligt svar.