Politiet vil stoppe farlige tendenser på cykelstier
Politiet forsøger at gøre op med cyklisters dårlige vaner..
De københavnske cykelstier er ofte fyldt med tohjulede, der alle har travlt med at komme frem til deres destination.
Det betyder, at der er nogle af færdselsreglerne, der bliver set stort på. Men det er en bekymrende udvikling, der kan skabe en lemmingeffekt, hvis ikke man får sat en stopper for det.
Sådan lyder det fra både Københavns Politi og Rådet for Sikker Trafik.
- Når det skal gå lidt hurtigt, kører man hen over fodgængerfeltet. Man kører "liiige" op på fortovet og rundt om de andre, så man kan komme lidt hurtigere frem. Hvis man drister sig længere ud, kører man over for rødt. Og det er en rigtig alvorlig overtrædelse af færdselsloven, fortæller Anne Tønnes, der er politichef hos Københavns Politi:
- Det er rigtig farligt, og det er også der, vi ser de rigtig alvorlige ulykker. Det slår vi ned på og giver selvfølgelig en bøde, hvis vi ser det, uddyber hun.
Dårlige vaner opstår, når folk har travlt
Der er alt for mange, der tager chancen og cykler over for rødt, mener Jesper Hemmingsen, der er specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.
De sender hvert år et spørgeskema ud til et repræsentativt udsnit af danske cyklister. Heri bliver de blandt andet spurgt, om de har cyklet over for rødt indenfor det seneste år. Det svarer seks til otte procent ja til i den seneste undersøgelse.
- Det er et sted, hvor de virkelig halter efter, og det burde sige sig selv, at det er farligt at køre over for rødt. Problemet er den ene dag, hvor man bliver ramt. Uanset om man har hjelm eller sikkerhedsudstyr på, slår man sig altså, og så ser man ikke særlig køn ud, når man ender inde på et traumecenter, og der står 16 personer og tager imod en, lyder det fra Jesper Hemmingsen.
Det er særligt i myldretiden om morgenen og eftermiddagen, hvor der er mange cyklister på stierne og vejene, at problemet opstår. Folk har ikke tid til at vente, og det kan desværre ende i ulykker.
- Når vi ser på dræbte og alvorligt tilskadekomne på cykel, er det mellem klokken syv og otte og igen mellem klokken 15 og 17, at vi har allerflest ulykker, fortæller Jesper Hemmingsen.
Københavns Politi har etableret et såkaldt borgerråd, hvor københavnerne kan være med til at bestemme, hvad politiet skal fokusere på. Ved det seneste borgerråd, stod det klart, at utrygheden på cykelstierne fylder utroligt meget.
Derfor forøger politikredsen at være mere synlige i gadebilledet og holder mere øje med, hvordan cyklisterne gebærder sig.
Pak "bare" væk
I morgentrafikken er der flere forseelser, der gentager sig. Der er både cyklister, der kører over fodgængerfelt, i modsat retning og på fortovet. Men den går ikke.
Det kan nemlig være både farligt og ubehageligt for gående, når der kommer en cyklist kørende, hvor man ikke forventer dem, lyder det fra Jesper Hemmingsen fra Rådet for Sikker Trafik.
- Når man kommer gående som nybagt mor med sin guldklump i barnevognen, eller er man en ældre borger, der er en lille smule gangbesværet, så bliver man hamrende utryg, hvis der pludselig kommer en cyklist høvlende med 25 kilometer i timen.
Ifølge politiet er der opstået en "bare"-kultur på cykelstierne, hvor de fleste undskyldninger fra dem, der stoppes, starter med, at man "bare" gør som alle de andre.
- Det er den der ”bare”-kultur, der er problemet. Det ender med, at man ”bare” falder, ”bare” rammer en andens forhjul eller rammer en fodgænger og så videre. Så, pak "bare" væk og overhold reglerne. Det er bare det, lyder opfordringen fra politiet.