Lokalt

Som de første i landet indfører nordjysk gymnasium firedages skoleuge

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Efter sommerferien skal elever og lærere på Aalborg Katedralskole eksperimentere med skoleuger på kun fire dage.

Kan du genkende følelsen af, at mandag rammer hårdere end ugens øvrige dage?

På Aalborg Katedralskole skal de prøve noget nyt efter sommerferien. Noget, som intet andet gymnasium har prøvet før.

I et samarbejde mellem elever og ledelse har de valgt at gå en helt ny vej for at sikre bedre trivsel. På udvalgte mandage lukker de skolen.

- Vi er blevet inspireret af, at man nogle steder arbejder med firedages arbejdsuger. Så snakkede vi om, kunne vi gøre noget lignende, for der er meget pres på både medarbejdere og elever. Det kunne vi ikke, men vi kan gå et stykke af vejen, siger rektor på Aalborg Katedralskole, Christian Nielsen Warming.

Ikke alle feriedage er til forhandling

Fremover bliver elevernes sommerferie seks dage kortere, men til gengæld får de seks forlængede weekender med fri om mandagen i løbet af året. Undervejs var der dog mange flere løsninger på bordet.

- Der var mange flere dage, der blev taget. For eksempel blev noget af påskeferien taget, og vi skulle møde 2. januar i stedet for 3. januar, siger elevrådsformand Cathrine Petersen og fortsætter:

- Der var folk sådan, at de ville ikke have taget deres påskeferie og ville heller ikke starte så tidligt efter juleferien. Så der var meget delte meninger.

Med den endelige løsning, hvor kun en del af sommerferien bliver inddraget, er stemningen dog vendt.

- Jeg synes, det lyder rigtig dejligt at lige få nogle dage at slappe af i uden at skulle stresse over afleveringer, siger Albert Winther Pedersen, der er elev på skolen, og får opbakning fra andre elever:

- Det gør, at man kan overskue flere ting ved at have en ekstra dag til at falde ned og få tid til at lave lektier og afleveringer, som fylder meget i gymnasiet, siger Isabella Friis Sørensen.

Der er jo ikke andre, der har gjort det, men det skal jo ikke afholde os

Christian Nielsen Warming, rektor på Aalborg Katedralskole

Nye tiltag kan dog også kræve tilvænning, når man i sin hidtil lange skoletid har været vant til at møde fast hver mandag udenfor hellig- og feriedage og længere ferie. Det kan Frederikke Hoxer Juul nikke genkendende til.

- Jeg synes, det har fungeret godt i de 13-14 år, jeg har gået i skole, så jeg tror, jeg ville synes, det var lidt mærkeligt. Men jeg kan godt se, at det er en god idé.

Om den nye ordning bliver en succes, må 3.y erfare efter sommerferien, hvor den træder i kraft.