Lokalt

370.000 har set engelsk youtubers video fra Danmark: - Elsker forvirringen

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

En engelsk youtuber med en hulens masse følgere har været en tur forbi Ejer Bjerge for at fortælle historien om Danmarks højeste punkt.

Hvordan er det nu lige med de der danske bjerge? Hvad er højest? Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj, Møllehøj ... Himmelbjerget? Mange danskere vil nok være i tvivl om det korrekte svar på det spørgsmål, og nu har en engelsk youtuber påtaget sig at forklare sine følgere, hvad der egentlig er (mest) op og ned i den sag.

Her bliver seerne på humoristisk vis taget med på en ti minutter lang forklaring og rejse til toppen af Danmarks højeste punkt, som jo er ... øh, ja, hvor er det egentlig? Den del vender vi tilbage til.

- Okay, nu hvor jeg har set bjerget, så kan jeg godt forstå, at de har haft problemer med at finde det, lyder det tørt i videoen fra Timothy D. Byrne, som er manden bag The Tim Traveller.

Hos Ejer Bavnehøjs Venner er man begejstret for videoen fra youtuberen, som er set over 370.000 gange på 11 dage.

- Det her er af uvurderlig værdi. Vi kunne sagtens bruge penge på at lave en professionel film og få det tekstet, men at få den ud på den her facon ville vi ikke kunne. Det er helt vildt, som det eksploderer, siger Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner.

Missede bussen

I videoen er den engelske rejseyoutuber taget hele vejen til Ejer Bjerge – i øvrigt efter at have misset bussen fra Skanderborg til Tebstrup, fordi toget fra Aarhus var forsinket – for at finde Danmarks højeste punkt.

Her kan alle være med og få en god historie samtidig. Det har en meget bredere appel

Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs Venner

Her bliver der draget tvivl om, hvorvidt det overhovedet giver mening at tale om danske bjerge på grund af de – i et internationalt perspektiv – ringe højder. Ifølge Viggo Rasmussen er der dog god grund til at kalde det bjerge.

- Jeg er fortaler for, at vi giver den gas. Jeg mener, vi har bjerge, og det skal vi være stolte af. Det er bare et spørgsmål om niveau og forskellighed. I Norge og Sverige handler det meget om udfordringen ved at bestige bjerge, men i Danmark er der mange bjerge, som har noget historie knyttet til. Så her kan alle være med og få en god historie samtidig. Det har en meget bredere appel, mener formanden.

Få centimeter afgør sagen

Efter at have vadet lidt rundt i Ris og være steget op til Ejer Bjerge ender The Tim Traveller ved foden af monumentet ved Ejer Bavnehøj. Her ser han på stenen, som proklamerer, at man har nået Danmarks højeste punkt. Men ...

Den officielle sandhed – for nuværende – er, at nogle hundrede meter vest for Ejer Bavnehøj er der et punkt, som er nogle få centimeter højere. Det er Møllehøj. I 2005 blev den målt til at være højere. Faktisk er en tredje høj i området – Yding Skovhøj – også nogle centimeter højere end Ejer Bavnehøj, som altså er havnet på tredjepladsen. Officielt.

Skiftende førsteplads

Titlen som Danmarks højeste punkt har skiftet gennem årene og har desuden været genstand for hed debat tilbage i 1940'erne.

I mange år troede man, at Himmelbjerget var landets højeste bjerg. Fra bund til top er der 121 meter. Men i 1800-tallet opfandt man en ny måde at måle højderne på – nemlig som punkter over havniveauet. Derfor mistede Himmelbjerget sin titel.

I stedet blev Ejer Bavnehøj udpeget til det højeste punkt, og sådan var det i mange år. Lige indtil 1941, hvor en kendt astronom – Carl Luplau Janssen – nåede frem til, at Yding Skovhøj var højere. Det førte til en heftig diskussion mellem Luplau Janssen og modstandere af hans konklusion.

Det endte med, at der 11. september 1941 blev målt op igen – og det foreløbige resultat var, at Yding Skovhøj var det højeste punkt.

I 1953 kom titlen tilbage på Ejer Bavnehøjs top, da Geodætisk Institut afgjorde tvisten. Godt nok er Yding Skovhøj det højeste punkt i Danmark, men da toppen udgøres af en bronzealderhøj, tæller de sidste små to meter ikke med. Dermed var Ejer Bavnehøj i mange år officielt Danmarks højeste punkt.

I 2005 blev der foretaget nye målinger, og så kom en helt tredje spiller på banen. Det viste sig nemlig, at Møllehøj er højere end både Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj. De tre høje er alle en del af Ejer Bjerge.

Kilde: Ejer Bavnehøjs Venner

Spørger man Viggo Rasmussen, kan man dog se på det på en anden måde.

- Jamen altså ... jeg er nødt til at sige, at det er selvfølgelig Møllehøj, men man kan også kigge pragmatisk på det og betragte det som et hele og sige, at Ejer Bjerge er det højeste punkt.

Således er vi alle – ved hjælp af en engelsk youtuber og en dansk bjergformand – måske blevet en anelse klogere. Eller en anelse mere forvirrede.

Elsker forvirringen om "bjergene"

Herunder kan du se Youtube-videoen, som Viggo Rasmussen håber på kan betyde flere besøgende fra udlandet i 2023.

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet The Tim Traveller for at høre, hvorfor han valgte at bestige et dansk "bjerg".

- Jeg har en serie af videoer på min kanal, hvor jeg bestiger det højeste bjerg i et land, lige meget om det rent faktisk er et bjerg eller ej. Jeg har allerede gjort det i fire eller fem andre lande, men jeg har altid gerne villet gøre det i Danmark, skriver han.

Og så er The Tim Traveller vild med forvirringen om, hvilket "bjerg" der er det højeste.

- Selvom jeres højeste punkt sådan cirka er det laveste af alle lande i Europa, er historien om det en af de bedste. Det virker, som om ingen rigtig var enige om, hvilket punkt der var det højeste, indtil 2005. I de fleste lande er den største udfordring at bestige bjerget, men i Danmark var den største udfordring at finde det, og det elsker jeg.