Det vælter ind med opkald – nu kommer akuttelefon med opråb
En ny kampagne fra akuttelefonen i Hovedstaden skal sætte fokus på, at det ikke er alle opkald til 1813, der er relevante.
300.000.
Så mange ikkeakutte opkald modtager Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden årligt. Det svarer til hvert tredje opkald.
Derfor lancerer akutberedskabet nu en kampagne, der skal minde borgerne om, hvornår det er relevant at ringe til Akuttelefonen 1813 – og hvornår det ikke er.
Kampagnens bærende element er en kampagnefilm, der primært retter sig mod borgere i alderen 20-40 år, der benytter Akuttelefonen i situationer, hvor det opleves lettere at ringe 1813 end at søge information på anden vis eller vente, indtil sin egen læge åbner.
Ifølge direktøren i Region Hovedstadens Akutberedskab, Jonas Egebart, er der eksempler på mange typer af opkald med forskellige nuancer.
Fælles for de ikkeakutte opkald er dog, at de godt kan vente til, at ens egen læge åbner den følgende dag.
- Det kan handle om recepter, som skal fornyes. Det er ikke sikkert, at det er i forbindelse med akut sygdom, siger Jonas Egebart og fortsætter:
- Et andet eksempel er, hvis man har været syg i længere tid og synes, at man gerne vil have en vurdering af det, siger han og understreger, at hvis der er tale om en akutforværring af en sygdom, skal man selvfølgelig kontakte 1813, siger han.
Akuttelefonen har særligt travlt i weekenden. Her modtager de 4000 opkald, hvorimod de i hverdagene modtager 2000 opkald.
I hverdagene har Akuttelefonen nået deres mål om, at de skal besvare 90 procent af deres opkald inden for 5 minutter. Det mål har de dog ikke nået i weekenden.
Her besvarer de 50 procent af opkaldene inden for fem minutter om søndagen, og 10 til 20 procent inden for fem minutter om lørdagen.
Jonas Egebart har derfor et klart budskab til dem, der skal til at kontakte 1813.
- Vi vil bede om, at man går ind på 1813.dk. Vi vil gerne hjælpe folk, men vi vil gerne kanalisere hjælpen hen til det sted, som passer til folks sygdom, fordi så har vi tid til dem, der kun har brug for hjælp hos os, siger Jonas Egebart og påpeger:
- Borgerne ringer selvfølgelig kun til os, fordi de har brug for hjælp. Men vi har desværre begrænsede ressourcer i sundhedsvæsenet, siger han.
Håber på faldende tendens
Akuttelefonen har dog allerede lavet initiativer, som skal sikre, at der ikke kommer ventetid på 1813. Blandt andet har de ansat flere sygeplejersker, og så har de lavet en aftale med de praktiserende læger om, at de hjælper med at tage telefonerne, når der er særligt travlt.
Derudover har de også indført hjemmearbejdspladser for medarbejderne.
Jonas Egebart håber da også, at de fremadrettet vil se ændringer i den tendens, de ser nu.
- Vi håber, at vi kommer til at se en faldende tendens i de opkald, som ikke er relevante for os, så borgerne får hjælp på anden vis, siger Jonas Egebart og uddyber:
- Vi håber, at vi får flere ind på 1813.dk, hvor man kan hjælpe sig selv, siger han.