Lokalt

Kæmpe klumpfisk er skyllet i land

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det er yderst sjældent, at man finder så stor en klumpfisk i dansk farvand.

Det er noget af en kleppert, der er skyllet i land på Saltum Strand.

Der er tale om en klumpfisk på godt og vel 200 kilo. Det er noget mere end de klumpfisk, man normalt finder fra tid til anden, som er 30-40 kilo tunge. Derfor er klumpfisken særligt interessant at studere for forskere på Nordsøen Oceanarium.

- Dette eksemplar er i virkelig god stand, hvilket betyder, at vi har mulighed for at få mange spændende data, såsom vægt, længde, køn og indre organers tilstand. Vi vil lede efter dødsårsag, men højst sandsynligt er det kuldepåvirkning, der har svækket den, siger biolog Annika Thomsen.

Gummiged måtte hjælpe til

Klumpfisken blev fundet af en kvinde, der var ude for at samle rav på Saltum Strand. Først fik hun sin far til at hjælpe ved at sende ham ud i vandet med waders – men de måtte hurtigt erkende, at de havde brug for hjælp.

Nordsøen Oceanarium blev derefter tilkaldt, så fisken kunne trækkes i land og blive undersøgt. Men det var ikke helt så ligetil at få den ind. Normalt kan de nemlig bare løfte klumpfisk, der findes, ind i bilen ved lidt fælles hjælp. Sådan gik det ikke denne dag.

Klumpfisken måtte tages med gummiged.

Biologer fra Nordsøen Oceanarium deltager i et internationalt forskningsarbejde om klumpfisk, hvorfor det er særligt interessant for dem at se så stort et eksemplar.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår klumpfisken skal dissekeres.