Lokalt

For retten for fjerde gang – brød tilhold mod ekskone hundredvis af gange

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Manden er denne gang tiltalt for 697 opslag og kommentarer med groft indhold om sin ekskone på sociale medier.

Tirsdag begynder en omfattende sag om stalking ved retten i Aarhus.

På anklagebænken sidder en 57-årig mand, der er tiltalt for ”ikke under 697 opslag eller kommentarer med groft og personligt indhold” om hans ekskone og parrets børn i perioden 12. marts 2021 til 24. september 2022.

Det fremgår af anklageskriftet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Derudover er manden også tiltalt for at have opsøgt ekskonen på hendes nye adresse og for at have delt en video, der gengav en graviditetsscanning, ekskonen fik foretaget, da hun var gravid med det ene af deres to fælles børn.

I modsætning til de tre foregående retssager er kvinden denne gang indkaldt som vidne. Frygten for at skulle se sin eksmand og stalker i øjnene har fået hende til at anmode retten om, at han føres ud af retten, mens hun afgiver sin forklaring.

Tusindvis af beskeder og telefonopkald

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt indgående om sagen, der strækker sig over adskillige år og mange tusinde beskeder og telefonopkald.

Ifølge offeret begyndte problemerne allerede, mens parret stadig var gift, hvor manden overvågede sin kone via overvågningskameraer og gps. Hun forlod ham hen over sommeren 2018, og derefter begyndte den egentlige stalking med tusindvis af beskeder og kommentarer på mail, sms og sociale medier samt opkald på telefon og Facetime.

Eksempler fra anklageskriftet

Her følger tre eksempler på, hvad den tiltalte har skrevet om sin ekskone:

”Det menneske ved simpelthen ikke, hvad integritet er. Hun kan kun passivt sprede ben for højestbydende.”

”Jeg har aldrig nogensinde set noget menneske anvende så rå og brutal magt for at tvinge sine børn til underkastelse. Vi må se, om det holder, efter at de fylder 18 år.”

”Jeg har aldrig nogensinde i hele mit liv set så livsfarlig en psykopat jonglere rundt med folk og sælge punanien så billigt og intrigere så modbydeligt og beskidt og rundsmadre sine egne børn så grotesk for at opnå den mindste lille ligegyldige fordel og dække over alle sine svinestreger.”

I december 2018 anmeldte offeret sin eksmand til politiet første gang. Det førte til, at han 3. januar 2019 fik et polititilhold, der forbød ham direkte eller indirekte at kontakte eller følge efter ekskonen, der samtidig fik særtilladelse til at bære peberspray.

Det hjalp bare ikke. De følgende 9 måneder brød han tilholdet 1516 gange. Manden fik den ene fængselsdom efter den anden, men stalkingen fortsatte, og 4. juni 2020 blev tilholdet udvidet til også at gælde børnene.

Straffen for stalking skærpet

Ved grundlovsforhøret i september udtalte manden, at han ikke var klar over, at han ikke måtte omtale ekskonen på de sociale medier, da han kun havde skimmet tilholdet.

Han gav desuden udtryk for, at det ikke kunne passe, at han ikke måtte fortælle sin version af sagen, da hans ekskone havde medvirket i podcasten 'Forfulgt af Danmarks største stalker' hos TV2 ØSTJYLLAND i februar 2022.

Stalking i Danmark

Over 100.000 danskere bliver årligt udsat for stalking.

I gennemsnit varer et stalkingforløb to år.

For hver sjette af de ofre, som centret hjælper, varer stalkingen fem år eller mere.

Kilder: Dansk Stalking Center og Socialstyrelsen

Sagen kommer til at køre over fem retsdage, og der ventes dom 1. marts. Den kan danne præcedens for fremtidige sager om stalking, da en ny lov, der kriminaliserer stalking, trådte i kraft i januar 2022. Indtil da var stalking kriminaliseret gennem tilholdsloven.

Den nye bestemmelse betyder, at færre betingelser skal være opfyldt, før et forhold kan straffes. Samtidig skærpes straffen for stalking. Gennem den gamle bestemmelse i tilholdsloven kunne stalking straffes med bøde eller op til to års fængsel. Nu skærpes straffen, så det kan give op til tre års fængsel.