Lokalt

Læge kommer med advarsel om kødædende bakterier – flere kan ende på operationsbordet

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Antallet af streptokokinfektioner er meget højere i år end tidligere. Det betyder også, at flere rammes af kødædende bakterier.

I yderste konsekvens får patienter fjernet alt deres hud og bindevæv og nogle gange muskler og ben for at prøve at stoppe infektionen af streptokokbakterien.

Men selvom det er yderst sjældent, at det kommer dertil, så får en eksplosiv stigning i antallet af streptokokinfektioner nu en læge fra Odense Universitetshospital (OUH) til at råbe vagt i gevær.

På OUH har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling nemlig registeret en femdobling i streptokokinfektioner i forhold til det normale niveau for årstiden.

- Normalt har vi 20 prøver om ugen med Gruppe A-streptokokker på denne årstid. Nu har vi cirka 100 om ugen, siger afdelingslæge Thomas Vognbjerg Sydenham.

Og det er på trods af, at afdelingen ikke får flere prøver til analysering end normalt.

For de fleste er en infektion ganske harmløs og giver måske en øm hals i form af halsbetændelse, feber, hævede mandler eller hovedpine, men for enkelte kan det altså udvikle sig til mere seriøs kødædende sygdom.

Derfor minder afdelingslæge Thomas Vognbjerg Sydenham nu om, at det er vigtigt at være opmærksom, selvom man måske selv kan klare infektionen uden penicillin.

Af hensyn til de særligt sårbare

De alvorlige og farlige infektioner stiger nemlig med den generelle smitte i samfundet.

- I sidste ende ender man jo med, at der er nogle, der er smittet, som er særligt sårbare, som kan blive rigtig syge af den her bakterie, siger afdelingslægen, der også er formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

De fleste alvorlige tilfælde er ifølge Statens Serum Institut set hos ældre personer over 65 år, men der er også et mindre antal alvorlige tilfælde påvist blandt børn under 5 år.

Husk håndhygiejne

Man skal derfor tage det alvorligt, hvis man har meget ondt i halsen eller har hævet og grødet stemme.

- Hvis man er syg, skal man prøve at undgå at bringe smitten videre. Det er ligesom influenza og corona. Især håndhygiejnen derhjemme er vigtig, siger Thomas Vognbjerg Sydenham.

- Og har man børn, der har symptomerne på streptokokinfektion, så skal man ikke sende dem til for eksempel gymnastik, men holde dem hjemme, tilføjer han.

Faktisk lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, at børn først må sendes i institution efter to døgn med penicillinbehandling, når de har en streptokokinfektion, forklarer lægen.

I et forsøg på at stoppe den accelererede smitte og beskytte dem i risikogrupperne har de praktiserende læger i England nu også sænket grænsen for, hvornår man giver penicillin mod ondt i halsen, fortæller Thomas Vognbjerg Sydenham.

Lignende tiltag er dog ikke taget herhjemme.

Streptokokbakterien er meget smitsom, og den smitter ved tæt kontakt. Smitten er dråbebåren og altså ikke luftbåren.

Årsag ukendt

Hvorfor udbruddet af A-streptokokker er ekstra voldsomt i år, er der ingen, der ved med sikkerhed.

Thomas Vognbjerg Sydenham, der underviser de kommende læger på medicinstudiet i Odense om streptokokker, har dog flere bud.

En teori lyder, at vores immunforsvar er blevet dårligere til at genkende streptokokker, da vi i to år ikke har været udsat for så mange bakterier under corona.

En anden forklaring kan være, at det er en ny type streptokokker, der vinder frem, som måske gør folk mere syge eller smitter mere, fortæller Thomas Vognbjerg Sydenham og uddyber, at det er ved at blive undersøgt i laboratorier rundt omkring i verden.