Lokalt

Dødeligt syg har ikke været i bad i 12 måneder, selvom det er hans store ønske

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

I 12 måneder har David Grønfeldt Petersen ikke været i bad i eget hjem på grund af arbejdsmiljøregler. Men hvor langt skal kommunen gå for at hjælpe?

Personalet vimser rundt, mens David Grønfeldt Petersen stille sidder i stuen, bænket til sin kørestol. Stanken af afføring sidder tungt i luften, da både mad, toiletbesøg og søvn foregår i samme rum.

Han kan ikke selv komme ud på sit badeværelse, og plejepersonalet mener ikke, at de må hjælpe ham derud.

Hver gang jeg kommer med et løsningsforslag, finder kommunen nogle andre problemer

David Grønfeldt Petersen

Sådan har det været de seneste 12 måneder, hvor David Grønfeldt Petersen ikke har været i bad i sit eget hjem, der ligger lidt uden for Trustrup på Djursland. I stedet får han etagevask ved sin seng.

Det er, selvom varme bade ville hjælpe på hans daglige smerter.

- Det at ligge i det varme vand eller komme under en varm bruser får mine muskler til at slappe af, og jeg bliver helt afslappet, fortæller David Grønfeldt Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fik i oktober 2020 konstateret en hjernetumor, der ikke kan fjernes. Lægerne vurderer ham derfor som dødelig syg.

Siden har hans sygdom gjort ham mindre og mindre mobil. I dag skal han have hjælp til at komme rundt i sit eget hjem.

Arbejdsmiljøregler står i vejen

David Grønfeldt Petersen kan ikke få hjælp til at komme ud på sit badeværelse, fordi der er udarbejdet en arbejdspladsvurdering – en såkaldt APV – som konkluderer, at det er uforsvarligt for plejepersonalet at hjælpe ham derud.

Det er rigtig fornuftigt, at vi har den lov, for det sætter borgerne i centrum og ikke kommunens behov

Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen

Fagbevægelsen FOA's medlemmer møder ofte dilemmaet mellem at hjælpe en borger og passe på sig selv.

Her er det vigtigt, at de husker arbejdspladsvurderingen, mener FOA Randers.

- APV’en er vigtig, så man som virksomhed kan klarlægge, hvad der findes af arbejdsmiljøproblemer, og hvordan vi skal løse dem, siger Mariejo Christensen, faglig sekretær i FOA Randers.

Arbejdspladsvurdering

En arbejdspladsvurdering (APV) giver mulighed for at arbejde systematisk og effektivt med arbejdsmiljøet i virksomheden. APV’en er virksomhedens redskab til at få styr på arbejdsmiljøet.

APV handler om at kortlægge virksomhedens arbejdsmiljø, udpege de områder, hvor der er behov for en indsats, og lægge en plan for, hvordan I vil forbedre arbejdsmiljøet på disse områder.

Kilde: Arbejdstilsynet

I arbejdspladsvurderingen står der blandt andet, at døren ind til badeværelset er for smal, og at transport over flere underlag – tæppe, trægulv og klinker – og dørtrin er et problem.

Desuden lægges der vægt på, at der kan opstå uhensigtsmæssige vendinger og vrid for personalet, hvis de skulle hjælpe ham på badeværelset.

Der har forinden vurderingen været en længere dialog mellem David Grønfeldt Petersen og kommunen om mulighederne for bad. Men det har været som at løbe panden mod en mur, føler han.

- Hver gang jeg kommer med et løsningsforslag, finder kommunen nogle andre problemer, siger David Grønfeldt Petersen.

Der skal findes en løsning

Hos Alzheimerforeningen er de ikke overrasket over, at arbejdspladsvurderinger står i vejen for borgerens ønsker.

- Det er noget, vi ofte oplever i Alzheimerforeningen. Både i forhold til eget hjem, når man bor på en privatadresse, men også eget hjem, når man bor i en plejebolig, fortæller Nis Peter Nissen, der er direktør Alzheimerforeningen.

Det er mindst lige så vigtigt, at vi har et hensyn til medarbejdere og deres arbejdsmiljø

Mads Jensen (K), udvalgsformand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune

Nis Peter Nissen har fuld forståelse for, at det er vigtigt for plejepersonalet at passe på sig selv, men pointerer, at kommunerne har en omsorgsforpligtelse, der er fastsat ved lov, og derfor skal ønsker ikke bare afvises.

- Det er rigtig fornuftigt, vi har den lov, for det sætter borgerne i centrum og ikke kommunens behov. Det betyder helt konkret, at kommunen er forpligtet til at finde en løsning på de udfordringer, de møder, siger Alzheimerforeningens direktør.

Vil blive i hjemmet

Plejepersonalet har flere gange tilbudt David Grønfeldt Petersen at flytte fra hjemmet til en plejebolig, hvor han vil kunne få hjælp til bad. Det har han takket nej til.

- Det her er mit drømmested. Det er ude på landet. Nu har jeg i mange år arbejdet i institutionsverdenen, og det bliver for sterilt for mig. Det er svært for mig at skabe de trygge, hyggelige og hjemlige rammer i sådan noget, siger David Grønfeldt Petersen.

Hvad tror du, at det ville betyde, hvis du flyttede?

- Så vil det gå stærkt, før jeg ikke længere er her, siger David Grønfeldt Petersen.

David Grønfeldt Petersen har klaget over kommunens afgørelse og venter nu på svar.

Kommunen: Alle regler er fulgt

Det bliver dog næppe politikerne, der kommer til at hjælpe David Grønfeldt Petersen med at komme i bad i sit eget hjem, som han drømmer om.

Reglerne er nemlig fulgt, og så skal politikerne ikke gå ind og blande sig, siger udvalgsformanden for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, Mads Jensen (K).

Udvalgsformanden anerkender, at det er en svær balance mellem David Grønfeldt Jensens behov og medarbejdernes ve og vel.

- Det er mindst lige så vigtigt, at vi har et hensyn til medarbejdere og deres arbejdsmiljø og gældende lovgivning, siger Mads Jensen.

Mads Jensen mener, at kommunen har afsøgt de muligheder, der er, for at finde en løsning for David Grønfeldt Petersen – blandt andet muligheden for at køre ham til et plejecenter, hvor han kan komme i bad.