Plejehjemmene bag facaden

Tidligere ansatte var tiltalt for behandling af Else – nu er sagen afsluttet med bøder

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Det er endt med bøder i sagen, hvor to tidligere ansatte på plejehjemmet Kongsgården var tiltalt for grov forsømmelse i sagen om Else Marie Larsen.

5000 kroner i bøde.

Sådan lyder afgørelsen mod de to tidligere ansatte på plejehjemmet Kongsgården i det nordlige Aarhus, som det for nylig kom frem, at der var rejst tiltale mod i sagen om Else Marie Larsen.

Det oplyser en af de tidligere ansattes advokat Signe Suhr Mortensen.

- Sagen er sluttet med en bøde på 5000 kroner, hvilket efter min opfattelse understøtter, at det indgreb, min klient har været udsat for ved at blive udstillet i den dokumentar, er helt ude af proportioner i forhold til, hvad der i virkeligheden er passeret, skriver Signe Suhr Mortensen.

Østjyllands Politi bekræfter, at sagen er afsluttet med bødeforlæg til de to kvinder.

Signe Suhr Mortensen oplyser, at selvom der i første omgang var rejst tiltale, er sagen ikke behandlet i retten, men er endt med et bødeforlæg efter aftale mellem anklagemyndighed og forsvarsadvokaterne.

Halloween med afføring i bleen

De to tidligere ansatte på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus var tiltalt for grov pligtforsømmelse. Skjulte optagelser i dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' viste, hvordan de to sosu'er konstaterede, at Else Marie Larsen havde afføring i sin ble. I stedet for at skifte hende pakkede de hende ind i tæpper og kørte hende ind til et halloweenarrangement.

De to aftalte, at de ville sige, at de havde skiftet hendes ble, selvom det var løgn.

Anklagemyndigheden havde nedlagt påstand om bødeforelæg i sagens anklageskrift, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Sagen var berammet til maj, men retssagen er droppet. I stedet får de to et bødeforelæg på 5000 kroner hver.

Forsvarsadvokaten oplyser, at hendes klient er glad for den måde, sagen er afsluttet på i stedet for en retssag.

Signe Suhr Mortensen fortæller, at sagen har haft store konsekvenser for hendes klient, der har skiftet navn og er flyttet på grund af sagen. Den tidligere ansatte på Kongsgården er stadig psykisk påvirket af sagen, som endte med en fyring.

TV2 ØSTJYLLAND forsøger at få en kommentar fra anklagemyndigheden.

Flere år undervejs

I 2020 blev 90-årige Else Marie Larsen landskendt, da hun var hovedperson i TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'. Her fik seerne et indblik i den behandling, hun fik på plejehjemmet Kongsgården i det nordlige Aarhus.

I TV2s dokumentar har familien givet tilladelse til, at der bliver opsat skjult kamera på Else Marie Larsens værelse på plejehjemmet.

Optagelserne viste blandt andet, at den 90-årige kvinde blev pakket ind i tæpper og kørt ud til Halloween-arrangement med andre beboere i stedet for at blive skiftet.

Optagelserne viste også, at Else Marie Larsen blev hejst op i en loftlift i et forsøg på at få hende til at lave afføring, selvom hun gav tydeligt udtryk for, at det gjorde ondt.

I december kom det frem, at der nu, mere end to år efter, er rejst tiltale mod to tidligere ansatte på plejehjemmet. Det skrev Århus Stiftstidende. De to var tiltalt for grov forsømmelse i arbejdstiden på grund af deres måde at yde pleje til Else Marie Larsen, fremgik det.

Else Marie Larsen når ikke selv at opleve, hvordan sagen mod de tidligere ansatte ender. Hun døde i maj sidste år i en alder af 92.